Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de constituțional este Proiectul de reformare a CSJ? Răspunsul ministrului Justiției

© Sputnik / Miroslav RotariOlesea Stamate
Olesea Stamate - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Justiției le răspunde celor care pun la îndoială constituționalitatea Proiectului privind reforma Curții Supreme de Justiție.
Cât de constituțional este Proiectul de reformare a CSJ? Răspunsul ministrului Justiției

Constituția prevede că CSM este organul de autoadministrare judecătorească, Legea Supremă nu spune însă că o evaluare a judecătorilor nu poate fi făcută inclusiv de o Comisie extraordinară. Este răspunsul ministrului Justiției pentru cei ce pun la îndoială constituționalitatea Proiectului privind reforma Curții Supreme de Justiție.

„În primul rând, într-adevăr Constituția spune că CSM este organ de autoadministrare judecătorească. Constituția nu spune că o evaluare nu poate fi făcută de o comisie extraordinară. Într-adevăr, rolul CSM nu trebuie să fie neglijat sau negat total și tocmai de aceea veți vedea în proiectul de lege că noi am inclus CSM-ul la o anumită etapă. Deci, CSM poate respinge o data raportul de evaluare al judecătorului sau poate analiza contestația judecătorului împotriva raportului. Respectiv, fie menține raportul, fie îl respinge. Doar că asta se poate întâmpla o singură data, a doua oară CSM-ul trebuie să acționeze pe marginea raportului”, a declarat ministrul Justiției, Olesea Stamate, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Cert este că autorii vor ține cont și de poziția Comisiei de la Veneția.

Министерство юстиции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Societate
Justiția din Republica Moldova va fi reformată: Ce au decis autoritățile

„Vom aștepta și opinia Comisiei de la Veneția. Sperăm că suntem pe drumul cel corect, iar Comisia de la Veneția să nu aibă multe obiecții pe marginea acestui proiect”, conchide Olesea Stamate.

Amintim că Ministerul Justiției a făcut public proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de Justiție și a organelor Procuraturii. Documentul prevede crearea unei Comisii care se va ocupa de evaluarea judecătorilor CSJ. Autoritățile își propun să reducă numărul membrilor CSJ de la 33 la 17, să limiteze competențele acestei instituții și să extindă componența CSM și CSP cu trei și, respectiv, doi membri.

Documentul prevede și schimbarea modalității de selectare a procurorului general. Astfel, se propune ca acesta să fie ales de Consiliul Superior al Procurorilor, în baza unei liste scurte propuse de o comisie creată la Ministerul Justiţiei.

De asemenea, candidatul nu va fi obligat să aibă cinci ani de experiență în domeniul procuraturii pentru a deveni șef, dar se propune includerea criteriului prin care acesta trebuie să aibă o experiență de 10 ani în procuratură, avocatură sau judecătorie.

Cât ne va costa această încercare a autorităților de a reforma sistemul de drept, dar și pe ce mizează de această dată Ministerul Justiției, aflați în emisiunea integrală atașată mai sus.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0