Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Franța: Pericol terorist – Măsurile pe care le vor lua serviciile de informaţii franceze

© Sputnik / CollageTerorism - Imagine Simbol
Terorism - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
În contextul în care Franţa se confruntă cu o ameninţare teroristă „endogenă”, serviciile de informații pregătesc noi măsuri pentru monitorizarea persoanelor potenţial periculoase, potrivit raportului Delegației Parlamentare.

CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Pentru a combate „amenințarea teroristă în principal endogenă” cu care se confruntă Franța și pentru a preveni actele teroriste, serviciile de informații franceze își consolidează controlul, se precizează în raportul de 140 de pagini al Delegației parlamentare, obţinut de Le Figaro.

Здание телеканала «112 Украина» обстреляли из гранатомета - Sputnik Moldova
Act terorist la Kiev: Clădirea unui post de televiziune atacată cu grenade

În acest ultim raport al delegației, care datează din 2018, agențiile implicate în lupta împotriva terorismului evocă îngrijorări cu privire la „așa-numitele atacuri inspirate” sau „inițiative” bazate pe stârnirea fricii, dar atrag atenţia şi la propaganda Al Qaeda.

„Mai mult, serviciile de informații constată reapariţia propagandei răspândită de organizaţia Al-Qaida”, se arată în raportul citat de Sputnik France

În timp ce situația cu privire la persoanele care s-au întors din zonele siriano-irakiene pare să fie sub „control” începând cu 13 noiembrie 2015, în principal persoanele „izolate” radicalizate au fost autorii unor acte teroriste. Astfel, pentru a preveni astfel de acte, este recomandabil să fie evaluate „semnale slabe” privitoare la acest fenomen.

Delegația constată necesitatea intensificării „urmăririi persoanelor menţionate în Fişierul de date pentru prevenirea terorismului şi a radicalizării (FSPRT)”, care include 10.000 de nume.

Sri Lanka - Atac terorist - Sputnik Moldova
Atacul terorist din Sri Lanka: Numărul victimelor a ajuns la 290 de morți și 500 de răniți

Cu toate acestea, „reformele sunt încă în curs de implementare şi peste 3.600 de persoane raportate pentru radicalizare nu au fost încă reevaluate și nu li s-a atribuit un nivel de monitorizare”.

Printre mijloacele de consolidare a monitorizării, Delegația ia în calcul, de asemenea, controlul asupra fluxului de imigranţi și coordonarea cu „alte fișiere existente”, cum ar fi „dosarul Agrippa, în care sunt înregistraţi proprietarii și posesorii de arme” sau „fișierul Hopsyweb, în care sunt listate persoanele care au primit îngrijiri psihiatrice fără consimțământ”.

Fluxul de știri
0