Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proiectului privind reformarea CSJ și a Procuraturii – Critici dure aduse de un cunoscut avocat

© Sputnik / Miroslav RotariIon Dron
Ion Dron - Sputnik Moldova
Abonare
Ce spune un cunoscut avocat despre proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de Justiție și a organelor Procuraturii.
Proiectului privind reformarea CSJ și a Procuraturii – Critici dure aduse de un cunoscut avocat

Avocatul Ion Dron critică dur proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de Justiție și a organelor Procuraturii. Apărătorul spune că documentul propus de Ministerul Justiției nu face decât să consolideze și mai mult controlul politic asupra celor două entități care și așa se află în „comă”.

„Nu vreau să vorbesc în spațiul public despre acest document, deoarece orice discuție, fie și caracter critic, pune în valoare un document care nu are valoare. Este un document steril și periculos pentru independența justiției. Prin aceste modificări se urmărește obstrucționarea Constituției și punerea în aplicare a unor mecanisme de consolidare a controlului politic”, a declarat Ion Dron pentru Radio Sputnik Moldova.

Avocatul afirmă că proiectul propus de Minister nu face decât să elimine consecințele problemei și nicidecum cauzele.

Министерство юстиции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Societate
Justiția din Republica Moldova va fi reformată: Ce au decis autoritățile

„Ei propun să fie soluționate efectele, pe când eu consider că trebuie să fie soluționată cauza. Sistemul judecătoresc se află în criză, într-o comă profundă, iar responsabilitatea exclusivă se datorează clasei politice care s-au perindat în ultimii 20 de ani. Unii au făcut reforme cosmetice, alții nu au dorit nicio reformă, iar cei de astăzi vor reforme doar că nu atunci când sunt ei la putere. Eu vreau să fie tratată cauza acestei crize, dar nu consecințele”, adaugă avocatul.

Potrivit lui Ion Dron, pentru reformarea sistemului judecătoresc este nevoie de voință politică, viziune și capacități de administrare, elemente de care nu prea dispunem.

„Noi vedem că aici voință politică și viziune lipsește cu desăvârșire, iar atunci când nu ai voință politică nu te ajută nici viziunea nici capacitatea de administrare. Ei nu fac decât să înlocuiască efectele fostului regim cu altele”, conchide Ion Dron.

Amintim că Ministerul Justiției a făcut public proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de  Justiție și a organelor Procuraturii. Pe 3 septembrie au fost organizate și consultări publice asupra documentul care, ulterior, urmează să fie remis Comisiei de la Veneția.

Fluxul de știri
0