BRUXELLES, 5 sept - Sputnik, Daniela Porovăț. Mai mulţi parlamentarii britanici, inclusiv membri ai partidului de guvernământ, au iniţiat ieri o procedură ce le-ar permite să blocheze planul premierului Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană fără un acord, iar prima acţiune în cadrul acestui proces, o moţiune ce permite opoziţiei să stabilească agenda Parlamentului de la Londra, a fost aprobată de Camera Comunelor.
Mișcarea opoziției a avut loc în ciuda amenințării lui Boris Johnson că va convoca alegeri anticipate pe data de 14 octombrie dacă Camera Comunelor îi va limita opţiunile privind Brexit. Astfel că opoziţia, sprijinită de un grup de conservatori rebeli, a reușit să treacă o moţiune al cărei scop a fost de a prelua controlul asupra agendei Parlamentului de la Londra
În favoarea moţiunii au votat 328 membri ai Camerei Comunelor, iar 301 s-au pronunţat împotrivă, iar în urma acestui vot, Parlamentul de la Londra preia controlul asupra Brexit din mâinile premierului Boris Johnson.
Mai departe, după obţinerea controlului asupra afacerilor parlamentare, opoziţia va încerca astăzi să adopte o lege care l-ar obliga pe Johnson să ceară Uniunii Europene să amâne Brexit-ul până la 31 ianuarie 2020, în afara cazului în care un acord de Brexit este aprobat de Parlament sau în care Legislativul de la Londra acceptă ieşirea fără acord din Blocul comunitar.
Johnson susţine însă că tentativă opoziţiei ar forţa Marea Britanie să se predea Uniunii Europene şi afirmă că nu va accepta niciodată acest lucru.
"Aceasta este ultima şansă a Parlamentului de a bloca o ieşire fără acord pe 31 octombrie", a declarat parlamentarul Oliver Letwin, liderul iniţiativei de blocare a planurilor lui Johnson.
La rândul său, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat că parlamentarii încearcă să-l împiedice pe Johnson "să joace ruleta rusească cu viitorul acestei ţări".
De altfel, Partidul Conservator din Marea Britanie, condus chiar de premierul Boris Johnson, a pierdut ieri majoritatea în Parlament după ce conservatorul Phillip Lee a demisionat din partid.
Premierul a reacţionat dur la decizia Parlamentului, semnalând că partidul pe care îl conduce va propune o moţiune pentru convocarea de alegeri anticipate.
"Să nu existe niciun dubiu cu privire la consecinţele votului din această seară", a declarat şeful Guvernului după anunţarea rezultatului.
"Parlamentul este la un pas să strică orice acord pe care l-am putea încheia cu Bruxellesul", a mai afirmat premierul britanic, adăugând că "aceasta va însemna mai multă ezitare şi mai multe întârzieri".
Așa cum a promis, premierul a declarat aseară că Partidul Conservator va depune o moţiune pentru convocarea de alegeri anticipate:
"Liderul opoziţiei cerşeşte de doi ani pentru alegeri. Nu vreau alegeri, dar dacă parlamentarii votează mâine (miercuri) pentru stoparea negocierilor şi impun o nouă întârziere fără sens Brexit-ului, potenţial pe mai mulţi ani, atunci aceasta ar fi singura modalitate de a rezolva acest lucru", a adăugat Boris Johnson.
Liderul britanic a mai afirmat că în cazul în care va câştiga alegerile "toată lumea ştie că dacă sunt prim-ministru, voi merge la Bruxelles pentru un acord şi voi obţine un acord, dar dacă nu vor vrea o înţelegere, vom pleca oricum pe 31 octombrie."
Boris Johnson a sugerat anterior că alegeri anticipate ar urma să fie organizate în data de 14 octombrie.
Scandalul a cuprins și Partidul Conservator, nu doar opoziția.
Douăzeci şi unu de parlamentari conservatori, inclusiv fostul ministru Philip Hammond şi un strănepot al lui Winston Churchill, vor fi expulzaţi din partid după ce au votat în favoarea moţiunii opoziţiei.
Un purtător de cuvânt al cabinetului premierului Boris Johnson a declarat aseară că parlamentarii "care nu votat alături de Guvern" în cazul moţiunii vor fi expulzaţi din Partidul Conservator.