Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Ce trebuie de schimbat cu adevărat în justiția moldovenească

© Sputnik / OsmatescoAlexandru Cuznețov
Alexandru Cuznețov  - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în drept Alexandru Cuznețov consideră că schimbările care ar urma să se producă la nivelul justiției moldovenești ar trebui să vizeze capitolele cele mai vulnerabile pe care actualul sistem judecătoresc le utilizează în scopuri personale și de grup.
Expert: Ce trebuie de schimbat cu adevărat în justiția moldovenească

Recent Ministerul Justiției a lansat un  proiect de reformare a sistemului judecătoresc prin care este propusă restrângerea competenţelor CSJ astfel încât aceasta să se concentreze pe unificarea practicii judiciare şi mai puţin pe examinare în fond a cauzelor. Se propune și modificarea numărului de judecători la CSJ, de la 33 la 17. O altă modificare vizează completarea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor cu reprezentanți ai societății civile, în special profesori titulari.

Министерство юстиции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Societate
Justiția din Republica Moldova va fi reformată: Ce au decis autoritățile

Expertul Alexandru Cuznețov este de părere că legislația în domeniul justiției în Moldova este bună, doar că ea trebuie modificată în așa măsură încât acei judecători din diferite instanțe să nu o poată aplica în interes personal sau de grup. 

„Dacă judecătorul a încălcat legea trebuie de început procedura disciplinară, inclusiv intentarea unor dosare penale, să se demonstreze vinovăția lor. Noi trebuie să modificăm în așa măsură legislația ca acei judecători din diferite instanțe să nu poată aplica norma legală în interes personal sau de grup. Iar dacă o aplică în scopuri obscure să fie sancționați prin mecanismele care sunt la ora actuală. Avem o sumedenie de structuri în cadrul CSM, cum ar fi colegiile de calificare, cel disciplinar sau inspecția judiciară. Nu este necesar de modificat toată legislația, ci de revăzut care sunt lacunele pe care unii judecători le utilizează pentru a acoperi anumite fărădelegi”, a precizat Alexandru Cuznețov.

Noua reformă a justiţiei este supusă dezbaterilor publice, după care va fi aprobată de Guvern și examinată ulterior de Parlament.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0