Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se întâmplă cu euro și dolarul: Cursul valutar al BNM pentru 4 septembrie

© Sputnik / Мирослав Ротарькурс валют
курс валют  - Sputnik Moldova
Abonare
Comparativ cu ziua de 3 septembrie, prețul dolarului a crescut cu trei bani la cursul oficial, iar cotația euro a scăzut cu doi bani.

La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru 4 septembrie, un dolar echivalează cu 17,78 lei, un euro – cu 19,44 lei, o hrivnă ucraineană – cu 70 de bani, un leu românesc – cu 4,11 lei moldovenești, o rublă rusă – cu 26 de bani.

La sfârșitul săptămânii trecute, leul moldovenesc a început să se aprecieze lent în raport cu toate valutele de referință și, respectiv, prețul euro și dolarului au fost în scădere.

Din 30 august până în 3 septembrie, leul s-a apreciat cu 11 bani față de dolar și cu 27 de bani față de euro. 

Tabla de șah - Sputnik Moldova
Hoție, export de cetățeni și consum de importuri: Expert, despre economia Moldovei

Asemenea fluctuații, inclusiv alternanța episoadelor de apreciere-depreciere ușoară a leului, sunt un fenomen firesc pe piața valutară, mai ales după perioada estivală, pe parcursul căreia activitatea economică a fost mai redusă.

Cotațiile din aceste zile reflectă o „corecție a pieței valutare”, în baza raportului dintre cerere și ofertă.

De la începutul lunii august, moneda națională s-a apreciat, după care s-a depreciat în cicluri de aproximativ două săptămâni.

Pe 23-25 august, la unele unitățile de schimb valutar, prețul de vânzare al euro și dolarului depășea ușor pragurile psihologice de 20 și, respectiv, 18 lei.

Aprecierea și deprecierea leului: cine are de câștigat

Prevalarea ofertei de valută asupra cererii are ca efect aprecierea leului, în timp ce oferta sub cerere determină scumpirea valutelor și, respectiv, deprecierea monedei naționale.

Открытие выставки Царская игра - Sputnik Moldova
Greșeala politicienilor de la Chișinău care au pierdut Puterea: Situația se poate repeta

Deprecierea monedei naționale îi întristează în primul rând pe moldovenii care-și primesc salariul în lei, dar cumpără euro și dolari pentru a aduna, de exemplu, de un apartament sau o mașină.

De asemenea, cresc prețurile produselor de import de pe rafturile magazinelor și din piețe.

În schimb, exportatorii moldoveni sunt avantajați de scumpirea valutelor. Actuala „tendință lentă de depreciere a monedei naționale favorizează exporturile”, a punctat expertul economic Viorel Gîrbu, solicitat de Sputnik.

Piața valutară este influențată și de „activitatea Băncii Naționale, care conform acordurilor cu FMI, trebuie să cumpere valută, să crească activele de rezervă, iar acest lucru înseamnă deprecierea monedei naționale, fiindcă apare suplimentar și cererea din partea BNM”, a adăugat expertul economic.

Rulajul lunar al pieţei valutare în numerar din Republica Moldova echivalează, în medie, cu 350 de milioane de dolari americani.

BNM prognozează, în cel mai recent raport, o rată a inflației de 5% în 2019 și de 6,7% în 2020.

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) constituiau 2 miliarde 951 de milioane 920 de mii de dolari americani (2 951,92 mil. dolari SUA) la sfârșitul lunii iulie, în creștere cu 38,21 milioane dolari față de sfârșitul lunii iunie.

Fluxul de știri
0