Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prețul euro a luat-o abrupt la vale: Cursul valutar al BNM pentru 3 septembrie

© Sputnik / Yana ZaharovaВалюта разных стран
Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Abonare
Euro s-a ieftinit cu tocmai 17 bani de luni până marți, iar prețul dolarului a scăzut cu vreo 2 bani.

CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik, Eleonora Lisnic. Leul se apreciază lent în raport cu toate valutele de referință, această tendință remarcându-se pe piața valutară la sfârșitul săptămânii trecute.

Курс валют  - Sputnik Moldova
Leul face minuni: Iată cu cât "s-a îngrășat" peste noapte la casele de schimb valutar

Comparativ cu vinerea trecută, 30 august, leul s-a apreciat cu 8 bani față de dolar și cu 29 de bani față de euro. 

La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru marți, 3 septembrie, un dolar este cotat cu 17,75 lei, un euro – cu 19,46 lei, o hrivnă ucraineană – cu 70 de bani, un leu românesc – cu 4,12 lei moldovenești, o rublă rusă – cu 27 de bani.  

Asemenea fluctuații, inclusiv alternanța episoadelor de apreciere-depreciere ușoară a leului, sunt un fenomen firesc pe piața valutară, mai ales după perioada estivală, pe parcursul căreia activitatea economică a fost mai redusă.

Открытие выставки Царская игра - Sputnik Moldova
Greșeala politicienilor de la Chișinău care au pierdut Puterea: Situația se poate repeta

Cotațiile din aceste zile reflectă o „corecție a pieței valutare”, pe baza raportului dintre cerere și ofertă.

Prevalarea ofertei de valută asupra cererii are ca efect aprecierea leului, în timp ce oferta sub cerere determină scumpirea valutelor și, respectiv, deprecierea monedei naționale.

De la începutul lunii august, moneda națională s-a apreciat, după care s-a depreciat în cicluri de aproximativ două săptămâni.

La 23-25 august, la unele unitățile de schimb valutar, prețul de vânzare al euro și dolarului depășea ușor pragurile psihologice de 20 și, respectiv, 18 lei.

Fluxul de știri
0