CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. Cei care au trecut, în dimineața zilei de astăzi, prin Grădina Publică Ștefan cel Mare au avut parte de o priveliște șocantă. Sculpturile din bronz ale scriitorilor purtau măști medicale, iar pe postamentele din granit roșu erau lipite foi ce conțineau mesaje ciudate.
„Ce ați făcut cu aerul meu?”, „Mă sufoc de la kuliok”, „Oare ce aer respiră generația de astăzi?” – toate aceste mesaje erau lipite la baza postamentelor busturilor de pe Aleea Clasicilor.
Reporterul Sputnik Moldova a discutat cu martorii oculari care au spus că inițiatorii acțiunii sunt membri ai organizației „Extinction Rebellion”. Aceștia au organizat „flashmob”-ul în legătură cu mirosul neplăcut din Capitala Moldovei și poluarea mediului ambiant din oraș.
Organizația „Extinction Rebellion” este una internațională și lupta pentru salvarea mediului ambiant și biodiversității naturii vii. Însă incidentul din parcul central al Capitalei aduce mai mult a profanare a monumentelor personalităților literare și istorice cu care se mândrește Moldova, decât a acțiune civică.
Măști medicale și texte-mesaj au fost aplicate pe monumentele lui Grigore Vieru, Alexei Mateevici, Constantin Stere, Ion Luca Caragiale, Liviu Rebreanu. Ofițerul de presă al Poliției Capitalei Natalia Stati a declarat pentru reporterul Sputnik Moldova că angajații organelor de drept s-au aflat la fața locului în timpul desfășurării acțiunii respective și că totul a decurs fără încălcări, scopul fiind combaterea poluării aerului.
Totodată, Procuratura Generală a intentat luni două dosare penale pe cazul mirosului neplăcut care deja de doua săptămână pun la încercare nervii locuitorilor și ai oaspeților Capitalei.
Atenția procurorilor a fost atrasă de informația difuzată de mass-media în care se vorbea despre mirosul urât și poluarea conștientă a râului Bâc de către agenții economici.
Oamenii legii intenționează să investigheze detaliat toate circumstanțele care au provocat catastrofa ecologică în bazinul râului Bâc în aval de Chișinău.
Ancheta urmează să identifice persoanele implicate în poluarea mediului, precum și să stabilească volumul prejudiciului cauzat de neglijența lor criminală.
În cadrul anchetei, procurorii intenționează să afle opinia organelor de control ale statului, acestea urmând să pronunțe verdictul: cât de mare este prejudiciul adus mediului ambiant de acțiunile agenților economici și altor persoane implicate în această situație.