Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Adevăratul motiv din care a fost amânată vizita Maiei Sandu în SUA

CC0 / tpsdave / White HouseCasa albă, foto de arhivă
Casa albă, foto de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Vizita șefei Guvernului moldovean în SUA a fost amînată pe motiv că au intervenit schimbări în agenda secretarului de stat Mike Pompeo. Iată unde s-a aflat astăzi oficialul american.

CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a întreprins astăzi o vizită fulger la Bruxelles, unde a purtat discuții confidențiale cu noua conducere a instituțiilor europene. Acesta a avut o serie de întrevederi, ascunse de ochii presei, cu viitorii conducători au structurilor UE, având drept scop stabilirea unor contacte, dar și pentru a reaminti de existența unor “interese comune” între SUA și Europa, anunță RIA Novosti, cu referințe la surse diplomatice de la Bruxelles.

Președintele Igor Dodon și ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan - Sputnik Moldova
Când pleacă Igor Dodon în SUA: Detalii de la discuția cu Dereck Hogan - Video

Secretarul de stat s-a întâlnit cu președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care preia șefia CE din 1 noiembrie, cu viitorul șef al Consiliului UE Charles Michel, precum și cu președintele Parlamentului European, David Sassoli. În afară de aceasta, oficialul american s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit sursei citate, întrevederea între Ursula von der Leyen și Mike Pompeo, care a avut loc în această seară, a fost organizată „pentru ca părțile să se cunoască și să facă un schimb de opinii în problemele relațiilor dintre UE și SUA”.

“Această discuție neoficială a fost una confidențială, iată de ce nu există niciun comunicat pentru presă”, a declarat sursa agenției.

Mai devreme, serviciul de presă a Comisiei Europene le-a comunicat jurnaliștilor că întrevederea are un caracter “de prezentare și cunoaștere reciprocă”.

Charles Michel a anunțat marți că în cadrul întrevederii cu Pompeo s-au discutat problemele cooperării transatlantice.

“Azi dimineața am discutat cu Pompeo despre valorile și interesele comune. Europa și SUA au de câștigat dintr-o cooperare transatlantică mai strânsă”, se spune în postarea publicată pe contul lui de Twitter.

De asemenea, secretarul de stat al SUA a avut o întrevedere cu noul președinte al Parlamentului European, David Sassoli. Detaliile discuțiilor nu au fost făcute publice.

“A fost o simplă întâlnire informală pentru că secretarul de stat trebuia să se întâlnească cu noua conducere a UE”, a declarat sursa agenții RIA Novosti, fără să dezvăluie detaliile discuțiilor.

Визит советника президента США по вопросам нацбезопасности Джона Болтона в Молдову - Sputnik Moldova
Un subiect distinct în discuția Bolton-Sandu: Sprijinul pentru sectorul de securitate și apărare

Serviciul de presă al reprezentanței SUA la UE, de asemenea, a evitat să comunice orice detalii cu privire la discuțiile lui Pompeo la Bruxells, făcând trimitere la comunicatul Departamentului de Stat despre vizita lui Pompeo. “Nu putem oferi niciun fel de informații legate de această vizită”, au declarat reprezentanții misiunii diplomatice americane la UE.

Amintim că premierul Maia Sandu urma să întreprindă exact în aceste zile o vizită în SUA. Duminică însă, Guvernul a anunțat că aceasta se amână pe motiv că au intervenit schimbări în agenda Secretarului de Stat Mike Pompeo.

”Oficiul Secretarului de Stat ne-a cerut o altă opțiune de timp și în prezent se lucrează pentru a găsi o dată potrivită pentru ambele părți”, a precizat Executivul de la Chișinău.

Fluxul de știri
0