Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ai grijă ce mănânci! Dovleceii din supermarket – sursa de îmbolnăvire cu cancer

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova
Abonare
În plin sezon al legumelor proaspete, acestea s-au dovedit a fi o sursă reală de intoxicaţie, hipertensiune, cefalee, tulburări grave ale metabolismului și chiar cancer.

CHIȘINĂU, 30 aug – Sputnik. Legumele din supermarketurile din Chișinău conțin un nivel ridicat de nitrați. Aceasta este concluzia Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, care a efectuat o expertiză de laborator a legumelor expuse în mai multe rețele de supermarketuri din Chișinău.

Luminița Suveică și Lorena Mednicov - Sputnik Moldova
Medicii confirmă: aceste șapte legume previn cancerul

Potrivit rezultatelor expertizei, dovleceii, varza nouă, cartofii și ceapa sunt produsele cu cel mai mare nivel de nitrați. Într-un comunicat de presă este menționat că în toate probele de dovlecei, în patru probe de varză nouă şi în câte o probă de cartofi noi şi ceapă s-a depistat o concentrație de nitraţi care depășește limitele maxime admisibile. Astfel, potrivit analizei, produsul cu cel mai mare conţinut de nitrați s-a dovedit a fi dovleacul, depășind concentrația maximă admisibilă cu 122%.

Mai puțin dăunătoare sunt roșiile și castraveții, cu o valoarea admisibilă a nitraților care nu sunt periculoși organismului. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, limita admisibilă a nitraţilor pe zi este de 3,7 mg la 1 kg al masei corporale, iar de nitriţi – 0,2 mg.

Fluxul de știri
0