Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Răsturnare de situație: Cât costă euro și dolarul la cursul BNM din 30 august

© Sputnik / Мирослав Ротарькурс валют
курс валют  - Sputnik Moldova
Abonare
Prețul dolarului a scăzut cu 8 bani și al monedei euro cu 9 bani, comparativ cu ziua de joi, la cursul valutar oficial anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM).

CHIȘINĂU, 30 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. Leul se apreciază la cursul oficial, după un episod de depreciere lentă, dar continuă ce începuse la 18 august.

BNM a stabilit următoarele cotații pentru vineri, 30 august: un dolar american echivalează cu 17,83 lei, un euro – cu 19,75 lei, o hrivnă ucraineană - cu 71 de bani, un leu românesc – cu 4,18 lei, o rublă rusă – cu 27 de bani.

De la începutul lunii august, moneda națională s-a apreciat, după care s-a depreciat în cicluri de aproximativ două săptămâni.

La sfârșitul săptămânii trecute, la băncile din Chișinău, prețul euro și dolarului la vânzare a depășit pragurile psihologice de 20 și, respectiv, 18 lei.

Prevalarea ofertei de valută asupra cererii are ca efect aprecierea leului, în timp ce oferta sub cerere determină scumpirea valutelor și, respectiv, deprecierea monedei naționale.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Poliția, în alertă: Bancnote false, în Moldova! Cum depistăm leii contrafăcuți - Video

Expertul economic Viorel Gîrbu a declarat pentru Sputnik că deprecierea leului din a doua jumătate a lunii august a fost „o corecție a pieței valutare după perioada estivală”.

În timpul verii, activitatea pieței valutare interne a fost mai intensă, datorită valutei vândute de moldovenii de peste hotare care au venit acasă în concediu și de către turiștii străini.

Piața valutară este influențată și de „activitatea Băncii Naționale, care conform acordurilor cu FMI, trebuie să cumpere valută, să crească activele de rezervă, iar acest lucru înseamnă deprecierea monedei naționale, fiindcă apare suplimentar și cererea din partea BNM”, a adăugat expertul economic.

Fluxul de știri
0