Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mâine vor sări scântei la Parlament: Ce spun deputații Munteanu și Alaiba

© Sputnik / Miroslav RotariParlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Se încing spiritele în jurul tranzacției de la Avia Invest care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău - Iată ce spun deputații Igor Munteanu și Dumitru Alaiba.

CHIȘINĂU, 29 aug - Sputnik. Președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), Igor Munteanu, anunță o conferință de presă pentru ziua de mâine în care va vorbi despre contractului de concesionare al Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) și căile de recuperare a bunului concesionat.

”Dacă-și imaginează cineva că poate sabota o comisie parlamentară de anchetă - se înșeală amarnic, dar vă asigur că va fi de pomină. Aveți puțină răbdare”, a scris munteanu pe pagina sa de Facebook.

Aeroportul Internațional Chișinău - Sputnik Moldova
Năstase și Dodon se opun intereselor dinastiei Rothschild la Aeroport - Sandu tace

Potrivit deputatului PAS Dumitru Alaiba, este de părere că Republica Moldova are ”instituții slabe”, și în aceste condiții ”oligarhii fură activele unui stat sau le cumpără ieftin, după care aceste active sunt vândute investitorilor credibili”.

”Ceea ce se întâmplă, de fapt, este un scenariu clasic din Europa de Est, în care oligarhii întâi fură activele unui stat cu instituții slabe sau le cumpără ieftin după care aceste active sunt vândute investitorilor credibili și hoții fac profit (după asta mulți din ei oricum înfundă pușcăria). Furi de la stat, după care vinzi unui investitor mare. Se referă la bănci, la sistemele energetice, la telecomuri, la alte obiecte mari, cum ar fi în acest caz aeroportul”, scrie Alaiba.

Totodată, Alaiba precizează că odată cu această achiziție, NR Investments Ltd a preluat și riscurile la care se expunea Avia Invest. inclusiv și în primul rând riscul și inevitabilitatea renegocierii condițiilor de concesionare, ”pentru că statul nostru trebuie să își protejeze interesele”.

Aeroportul Internațional Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Aeroportul Chișinău, pe mâna dinastiei Rothschild: Detalii despre tranzacție

Amintim că astăzi compania cipriotă care deținea compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a fost cumpărată integral de Nat Rothschild. Executivul recunoaște că tranzacția a fost finalizată, însă precizează că contractul de concesiune a aeroportului semnat în 2013 cu "Avia Invest" este unul abuziv și are probleme serioase de legalitate.

De cealaltă parte, președintele Republicii Moldova Igor Dodon scrie într-o postare pe Facebook că tranzacția de preluare a ”Avia invest” de către investitorul străin a fost blocată, iar finalizarea acesteia este imposibilă.

Președintele a mai spus că „prejudiciul material și riscurile de securitate națională aferente acestei scheme frauduloase sunt enorme” și dacă există anumite instituții care „au acționat în contradicție cu cele agreate în cadrul ședinței din 23 august, acest lucru este foarte grav și organele competente trebuie să investigheze acest fapt, pentru a nu admite prejudicierea de mai departe a intereselor Republicii Moldova”, a mai scris Igor Dodon.

Fluxul de știri
0