Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gata cu manipularea electoratului prin sondaje - Avertismentul Comisiei Electorale Centrale

© Sputnik / Miroslav RotariЦИК
ЦИК  - Sputnik Moldova
Abonare
Sondajele de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor vor putea fi organizate doar cu acordul Comisiei Electorale Centrale. Iată motivul.

CHIȘINĂU, 29 aug – Sputnik. Comisia Electorală Centrală urmează să fie informată în mod obligatoriu de către casele de sondaje care doresc să organizeze cercetări sociologice privind opțiunile politice ale alegătorilor. Astfel, fiecare companie care efectuează cercetări și sondaje de opinie trebuie să respecte condiția de informare prealabilă a Comisiei.

Comisia Electorală entrală - Sputnik Moldova
Politică
Începe înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare noi: Decizia CEC

Într-un comunicat de presă, CEC reamintește că „înștiințarea va conține date despre instituția ce va desfășura sondajul de opinie, perioada de efectuare a acestuia, eșantionul propus și comanditarul sondajului”.

Totodată, autoritatea locală este în drept să interzică publicarea acestor sondaje, dacă aceasta se va face cu mai puțin de cinci zile înainte de ziua alegerilor. Mai mult, în ziua când cetățenii își exprimă dreptul la vot „până la închiderea secțiilor de votare, se interzice a da publicității în mass-media materiale, inclusiv interviuri cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei și despre șansele acestora, inclusiv rezultatele exit-poll-urilor”, precizează CEC.

Alegeri locale generale au loc la 20 octombrie. Tot în acea zi, cetățenii înregistrați pe listele circumscripțiilor electorale uninominale nr. 17, 33, 48 și 50 vor vota pentru patru noi deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0