Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Krasnoselski: Utilizarea munițiilor este o problemă internă a Transnistriei și Rusiei

© Sputnik / Irina LeahovaLiderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski
Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a vorbit detaliat despre întrevederea cu ministrul rus al Apărării și despre relațiile cu Federația Rusă.

TIRASPOL, 29 aug – Sputnik, Irina Leahova. Utilizarea munițiilor de la depozitele din satul Cobasna este o problemă internă a Transnistriei și Federației Ruse. Declarația a fost făcută de liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, în contextul vizitei ministrului rus al Apărării în regiune, Serghei Șoigu.

”Nu văd posibilitatea participării Chișinăului la utilizarea munițiilor. Aceasta este o problemă internă a Transnistriei și Rusiei. Cum vom decide noi, așa va fi”, a declarat Krasnoselski.

Revizuirea arsenalului

Liderul regiunii a subliniat că munițiile care se află în depozitele de la Cobasna nu sunt rusești, ci sovietice, și au fost evacuate din țările Europei de Est după cel de Al Doilea Război Mondial. Termenul de valabilitate al acestora a expirat demult.

”Serghei Kujughetovici a venit cu propunerea de a efectua un audit al arsenalului care prezintă un real pericol, și nu are niciun sens să fie păstrat în Transnistria. Acestea sunt niște jucării periculoase pentru regiune. Depozitele ar putea exploda. Rațiunea ne dictează că trebuie să întreprindem ceva. Anume acest lucru l-am discutat”, a explicat Krasnoselski.

Встреча Президента Молдовы Игоря Додона и Вадима Красносельского - Sputnik Moldova
Politică
Probleme de interes economic: Vadim Krasnoselski, gata să discute cu Igor Dodon

Potrivit acestuia, în procesul de utilizare a munițiilor este importantă să ținem cont de securitatea ecologică și tehnogenă, proces care trebuie să aibă loc în condiții de întreprindere (uzină). Pentru a realiza acest scop este necesar să parcurgem o cale lungă de negocieri, inclusiv prin încheierea unor acorduri interguvernamentale.

Alte teme de dialog cu Rusia

Krasnoselski a mai precizat că a discutat și alte subiecte cu ministrul rus al Apărării, cum ar fi păstrarea misiunii de menținere a păcii pe Nistru, drept garant al păcii în Transnistria, precum și consolidarea ulterioară a acesteia.

Liderul regiunii a menționat că pe parcursul anului au fost organizate întâlniri și cu alți reprezentanți ai Guvernului rus în diverse domenii - economice, culturale și umanitare, informaționale.

Krasnoselski a calificat acest an drept unul fructuos, din punctul de vedere al relațiilor cu Federația Rusă. Liderul de la Tiraspol intenționează să întreprindă următoarea vizită la Moscova în septembrie 2019.

Fluxul de știri
0