Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Euro s-a scumpit din nou: Cursul valutar al BNM pentru 29 august

© Sputnik / Мирослав Ротарькурс валют
курс валют - Sputnik Moldova
Abonare
La cursul valutar oficial anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru 29 august, dolarul s-a ieftinit cu 3 bani, iar prețul euro a crescut cu 4 bani comparativ cu 28 august.

CHIȘINĂU, 29 aug – Sputnik. BNM a stabilit următoarele cotații pentru joi, 29 august: un dolar american echivalează cu 17,91 lei, un euro – cu 19,86 lei, o hrivnă ucraineană - cu 71 de bani, un leu românesc – cu 4,20 lei, o rublă rusă – cu 27 de bani.

Casele de schimb valutar din Chișinău ce aparțin băncilor importante au cumpărat miercuri dolarul cu aproximativ 17,75 lei și l-au vândut cu 17,95 lei.

Pentru moneda euro, unitățile de schimb valutar au afișat prețuri de aproximativ 19,70 lei la cumpărare și de 19,93 la vânzare.

Cererea de valută devine mai mare spre toamnă și, ca urmare, leul se depreciază.

Din 18-19 august, leul moldovenesc s-a depreciat lent, dar continuu față de principalele valute de referință. La unele case de schimb valutar, dolarul și euro au depășit pragurile psihologice de 18 și, respectiv, 20 de lei la vânzare. 

Деньги  - Sputnik Moldova
Euro spre 20 de lei și dolarul spre 18 lei: Ce se întâmplă și cine are avantaje – expert

La sfârșitul săptămânii trecute, la băncile din Chișinău, prețul euro și dolarului la vânzare a depășit pragurile psihologice de 20 și, respectiv, 18 lei.

Actualul episod de depreciere a leului a fost precedat de un interval de aproximativ două săptămâni în care moneda națională a urcat ușor, dar constant în cotații.

Euro este cea mai tranzacționată valută în Republica Moldova – de exemplu, peste 67% din operațiunile de pe piața valutară din iunie 2019 au vizat această monedă.

Rulajul lunar al pieţei valutare în numerar din Republica Moldova echivalează, în medie, cu 350 de milioane de dolari americani.

BNM prognozează, în cel mai recent raport, o rată a inflației de 5% în 2019 și de 6,7% în 2020.

Fluxul de știri
0