Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu atacă CSP: Sistemul trebuie curățat din exterior

© Sputnik / Miroslav RotariMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
Maia Sandu critică activitatea Consiliului Superior al Procurorilor și cere de urgență crearea unui birou de combatere a corupției. Declarația a fost făcută după ce instituția a anunțat astăzi concurs pentru funcția de procuror general.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Premierul Maia Sandu este nemulțumită de decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de a iniția concursul pentru desemnarea noului procuror general, „ignorând inițiativele și demersurile Guvernului de a schimba modalitatea de alegere a acestuia”. În cadrul unui briefing de presă, prim-ministrul a declarat că decizia Consiliului este o sfidare a așteptărilor cetățenilor.

„Au lansat acest concurs chiar dacă există, atât un proiect de lege votat în primă lectură de Parlament, prin care se schimbă procedura de alegere a procurorului general, cât și mai multe demersuri referitoare la reforma profundă a Procuraturii”, a subliniat premierul.

Maia Sandu a mai spus că „acest Consiliu a arătat de nenumărate ori că se crede mai presus decât orice lege și mai presus decât interesul național”, tocmai de aceea  „Guvernul se va implica mult mai serios”.

Procuratura Generală  - Sputnik Moldova
Societate
Procuratura Generală are o nouă conducere: Cine sunt noii adjuncți ai lui Dumitru Robu

În context, în ședința de săptămâna viitoare, Cabinetul de Miniștri va decide asupra creării de urgență a Biroului de combatere a corupției și reformă a justiției pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova. Din componența acestuia vor face parte reprezentanți ai societății civile, experți internaționali, conducători ai instituțiilor responsabile de domeniul justiției și Anticorupție.

Maia Sandu a mai spus că executivul răspunde în fața cetățenilor și își asumă responsabilitățile, de aceea „Guvernul va avea un cuvânt greu de spus în curățarea sistemului și alegerea unui nou procuror general”.

În replică, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, a declarat că CSP s-a condus la luarea acestei decizii de normele legale și legislația în vigoare.

Fluxul de știri
0