Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații și-au arătat adevărata față: Combaterea cancerului nu este o prioritate

© Sputnik / Miroslav RotariVioleta Ivanov
Violeta Ivanov - Sputnik Moldova
Abonare
În statele europene, unde funcționează fabrici de incinerare a deșeurilor, numărul cazurilor de cancer a crescut cu 30 la sută, potrivit Organizației ”Eco-Tiras”.
Deputații și-au arătat adevărata față: Combaterea cancerului nu este o prioritate

În timp ce autoritățile din domeniul sănătății depun eforturi să reducă cazurile de cancer în țara noastră, deputații creează condiții pentru ca mai mulți moldoveni să se îmbolnăvească de boli canceroase. Or, decizia Parlamentului de a permite construcția unei fabrici de ardere a deșeurilor înseamnă exact acest lucru. Grav este că legislatorii au votat în favoarea proiectului respectiv, chiar dacă au fost avertizați de ecologiști despre consecințele asupra mediului ambiant și sănătății populației.

Женщина собирает вещи и предметы, годные для дальнейшего использования, на мусорной свалке на окраине Саны, Йемен - Sputnik Moldova
Societate
Chișinăul își asigură confortul cu prețul îmbolnăvirii de cancer a unui sat întreg

Violeta Ivanov, președinta Comisiei Mediu și Dezvoltare Regională a Parlamentului, a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, ce boli provoacă substanțele toxice emise în timpul arderii deșeurilor.

Potrivit Violetei Ivanov, Organizația Internațională de Mediu ”Eco – Tiras” a transmis Parlamentului un studiu realizat în statele europene unde funcționează fabrici de ardere a deșeurilor. Rezultatele cercetării arată că în regiunile din apropierea întreprinderilor de incinerare numărul cazurilor de boli canceroase a crescut cu 30 la sută. De asemenea, cu aproape 30 la sută s-au născut mai mulți copii cu diverse anomalii.  

”De exemplu, în Suedia s-a înregistrat o creștere de 3,5 ori a mortalității prin cancer pulmonar, esofag și ficat. În Italia, a fost înregistrată o creștere de 6,7 ori a posibilității de decese de cancer pulmonar. În Marea Britanie, după examinarea a 14 milioane de oameni, care locuiesc în apropierea  incineratoarelor, a fost atestată o creștere de 37% a mortalității cauzate de cancer de ficat, inclusiv la copii. În Belgia a fost înregistrată o creștere de 26 procente a probabilității nașterii cu diferite anomalii”, a relatat Violeta Ivanov.

Potrivit statisticilor, la evidența medicilor se află peste 50 de mii de moldoveni cu maladii canceroase. În fiecare an, peste 6000 de bolnavi mor. Autoritățile din sănătate și-au propus să reducă mortalitatea prin cancer cu 7%, până în anul 2025.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0