Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chișinăul își asigură confortul cu prețul îmbolnăvirii de cancer a unui sat întreg

© REUTERS / Khaled AbdullahЖенщина собирает вещи и предметы, годные для дальнейшего использования, на мусорной свалке на окраине Саны, Йемен
Женщина собирает вещи и предметы, годные для дальнейшего использования, на мусорной свалке на окраине Саны, Йемен - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Rampa de gunoi din preajma satului Țânțăreni a devenit o „bombă cu efect întârziat” – impactul nociv al zecilor de mii de tone de deșeuri abia urmează a fi estimat.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. Rampa de gunoi din satul Țânțăreni, raionul Anenii Noi, a devenit o problemă acută pentru locuitorii municipiului Chișinău, dar mai ales pentru localnicii care suportă consecințele mormanelor de deșeuri ale Capitalei.

Statisticile medicale din ultimii 15 ani demonstrează că în satul Țânțăreni au sporit brusc cazurile de cancer, iar bolile oncologice „au întinerit”.  Tot mai frecvent sunt diagnosticați cu afecțiuni oncologice săteni cu vârste de până la 40 de ani.

Primarul de Țânțăreni, Ina Pașcan, supărată foc pe Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Video
Primarul de Țânțăreni îl face praf pe Chirtoacă: să facă gunoiște la el în sat

Apa fântânilor din Țânțăreni și din satele învecinate nu este bună nici pentru irigarea grădinilor, pentru că a devenit un „cocktail mortal” pentru fructe și legume.

Analizele de laborator au arătat că apa conține metale grele, amoniac, mercur și alte elemente chimice, cu efecte devastatoare asupra sănătății umane.

Pentru a proteja sănătatea oamenilor și a îmbunătăți situația ecologică în regiune, este necesară construcția unei stații de epurare și a unui baraj, care să împiedice scurgerile nocive de la deșeuri în apele subterane.

Deocamdată, nici măcar proiectul stației de epurare nu a fost elaborat și nu a fost prevăzută alocarea celor vreo 15 milioane de lei necesare.

Iar în timp ce viitorul rampei de gunoi de la Țânțăreni este neclar, sătenii sunt nevoiți să plătească pentru confortul locuitorilor Chișinăului cu propria lor sănătate.    

Fluxul de știri
0