Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele Dodon: Șoigu ar putea să vină într-o vizită oficială în Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariПразднование Дня независимости в Молдове
Празднование Дня независимости в Молдове - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, ar putea să vină într-o vizită oficială în Republica Moldova, a declarat președintele Igor Dodon, după ce discutat pe acest subiect cu premierul Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 27 aug — Sputnik, Sergiu Praporșcic. De Ziua Independenței Republicii Moldova, președintele Igor Dodon a fost solicitat de jurnaliști să dea mai multe detalii la anunțul făcut pe site-ul Ministrului Apărării al Republicii Moldova, după vizita la Chișinău a ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, că între cele două state ar urma să fie elaborat un plan de cooperare în domeniul apărării.

Igor Dodon a răspuns cu prudență, menționând că această inițiativă trebuie să fie discutată cu Cabinetul de Miniștri al Maiei Sandu.

Președintele Igor Dodon și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu - Sputnik Moldova
Igor Dodon s-a întâlnit cu Serghei Șoigu: Iată ce au discutat - detalii

"A venit cu această propunere domnul Șoigu, cu această idee ca să fie elaborat un astfel de plan. Însă poziția noastră este că, dacă sunt astfel de propuneri, ele trebuie discutate de comun acord, împreună cu Guvernul. Cu Guvernul, cu majoritatea parlamentară. Am discutat și cu doamna prim-ministru: poate pe viitor să fie organizată o vizită oficială a domnului Șoigu, pentru că aceasta nu a fost o vizită oficială, în cadrul căruia să fie discutat și un eventual plan de acțiuni", a declarat șeful statului.

Igor Dodon a fost la fel de prudent și în răspunsul pe cale l-a dat la întrebarea referitor la o altă inițiativă făcută publică de Șoigu la Chișinău: "inițierea de către Federația Rusă a procesului de utilizare a munițiilor stocate în apropierea satului Cobasna din regiunea transnistreană, în viitorul apropiat".

Церемония в Шерпенах в честь 75-летия освобождения Молдавии от фашизма - Sputnik Moldova
Dodon, despre reluarea parteneriatului strategic cu Rusia - Detalii

Igor Dodon a spus că aceasta este o inițiativă foarte, doar că a fost făcută în cadrul unei vizite neoficiale.

"Cu munițiile, eu cred că a fost un mesaj foarte bun din partea domnului Șoigu. Cu toate că, repet, nu a fost o vizită oficială, pentru că vizita oficială presupune, conform protocolului, mai multe activități, inclusiv implicarea Guvernului, doamnei prim-ministru și altele. Dar în cadrul întrevederii pe care am avut-o cu domnul ministru al Apărării cu domnul Șoigu, dumnealui a venit cu propunerea că Rusia este disponibilă să reînceapă reutilarea munițiilor de la Cobasna. Vă amintesc că ultimele acțiuni întreprinse în acest sens au fost în anul 2003. După aceea procesul a fost stopat. De aceea, faptul că este posibil să lansăm reutilarea, eu cred că este un lucru foarte bun", a spus el.

A fost oficială sau nu vizita lui Șoigu: Ce spune Maia Sandu>>>

Dodon a precizat că această propunere trebuie să fie examinată în formatul 5+2.

Maia Sandu despre noul investitor al Aeroprtului Internațional Chișinău - Sputnik Moldova
Când se va desface alianța ACUM-PSRM sau de ce Maia Sandu a vorbit în childuri în Lituania

"La modul practic, această propunere care a fost anunțată de domnul Șoigu trebuie să fie examinată în formatul 5+2, deoarece nu este o activitate bilaterală. Tot ceea ce ține de Zona de Securitate, tot ceea ce ține de problema transnistreană trebuie să fie discutat în formatul 5+2, cu toate părțile implicate. Și noi vom propune acest lucru imediat ce vor avea loc consultările în formatul 5+2, ca să examineze propunerea Federației ruse", a mai precizat Igor Dodon.

Amintim că în data de 24 august a avut loc prima vizită în Republica Moldova, din 1991 până în 2019, a unui ministru al Apărării al Federației Ruse.

Fluxul de știri
0