Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incidentul de azi dimineață: De ce a leșinat soldatul din Garda de Onoare

© Sputnik / Miroslav RotariЖара
Жара - Sputnik Moldova
Abonare
Grea încercare pentru moldoveni: secetă prelungită, perioadă caniculară cu temperaturi de până la 35 de grade Celsius la umbră și presiune atmosferică ridicată. Un soldat a leșinat în dimineața zilei.

CHIȘINĂU, 27 august – Sputnik. Încordarea psihică inerentă zilelor de sărbătoare, temperaturile de vreo 30 de grade Celsius în bătaia soarelui la orele dimineții, uniforma care sporește senzația de căldură, precum și perioada caniculară prelungită din această lună, caracterizată și printr-o presiune atmosferică înaltă sunt de natură să-i provoace slăbiciuni și unui tânăr perfect sănătos, potrivit unor medici terapeuți din Chișinău, solicitați de Sputnik.

День Независимости Республики Молдова 2018 - Sputnik Moldova
Incident în debutul manifestațiilor dedicate Zilei Independenței – Iată ce spune Năstase

Reamintim că un militar din Garda de Onoare și-a pierdut cunoștința în dimineața zilei de 27 august, în debutul manifestării de Ziua Independenței organizată la Complexul memorial „Maica îndurerată”.

„Nu s-a întâmplat ceva grav – a leșinat, un lucru absolut firesc, un lucru omenesc. (…) Se mai întâmplă cu unii - nu rezistă arșiței, soarelui”, a comentat ministrul de Interne, Andrei Năstase, care a dat asigurări, imediat după incident, că militarul este în siguranță.

Unul dintre terapeuții cu care a stat de vorbă reporterul Sputnik a spus că oricui i se poate întâmpla în această perioadă, cu arșiță și presiune atmosferică înaltă, să amețească atunci când se ridică brusc sau când face un efort fizic mai însemnat.

Potrivit literaturii științifico-medicale, presiunea atmosferică influențează circulația sangvină și oxigenarea în organismul uman.

Кубок Молдовы по воздухоплаванию Небо Молдовы 2017 - Sputnik Moldova
Meteo: Pericol major - ce se întâmplă cu presiunea atmosferică săptămâna aceasta

Când presiunea este înaltă, ritmul cardiac scade. Dar sângele se oxigenează mai bine când presiunea atmosferică este normală sau crește.

De peste două săptămâni, presiunea atmosferică este ridicată în Republica Moldova, de vreo 753-755 de milimetri ai coloanei de mercur, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), și așa va fi până cel puțin la 3 septembrie.

Pe de altă parte, presiunea atmosferică scăzută determină creşterea tensiunii arteriale şi accelerează ritmul cardiac, iar sângele se oxigenează mai puțin.

Totodată, presiunea atmosferică scăzută poate favoriza crizele de astm, de reumatism şi dureri musculare.

Pereții vaselor sangvine sunt flexibili și se adaptează ușor la oscilațiile presiunii atmosferice, astfel încât un om sănătos traversează cu bine schimbările vremii.

În cazul persoanelor cu anumite afecțiuni circulatorii sau ale celor sensibile la schimbarea condițiilor meteorologice, pot apărea anumite probleme de sănătate.

Medicii le recomandă persoanelor meteosensibile să păstreze o stare bună de spirit atunci când se schimbă vremea, pentru că sănătatea corpului depinde în mare măsură de starea psihică și emoțională a omului.

Menționăm că nu doar oamenii, dar și animalele sunt afectate de caniculă și seceta prelungită. Căldura extremă le provoacă un stres semnificativ tuturor animalelor - și celor de fermă, și celor de companie, atenționează Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Autoritatea îndeamnă populația să urmărească prognozele meteo și să planifice din timp acțiunile necesare bunei îngrijiri a animalelor. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că animalele vor avea suficientă umbră, destulă apă și aer proaspăt.

Temperaturile extreme le pot provoca insolație și animalelor.

Unele semne de insolație sunt dureroase: animalele pot avea ochii glazurați, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație, sete excesivă, letargie, febră, amețeli, lipsă de coordonare, salivare abundentă, vărsături, limba de culoare roșie sau violet, convulsii și inconștiență.

La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, deținătorul trebuie să se adreseze de urgență medicului veterinar.

Fluxul de știri
0