Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce trebuie să cunoașteți dacă donați un bun imobil – sfatul specialistului

© Sputnik / Miroslav RotariPetru Beșleaga
Petru Beșleaga - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă ați decis să faceți un contract de donație atunci trebuie să cunoașteți câteva aspecte importante. Iată ce prevede legislația în vigoare.
Atenție! Ce trebuie să cunoașteți dacă donați un bun imobil – sfatul specialistului

Donaţia este un contract prin care o persoană, numită donator, transmite în mod gratuit şi, de regulă, irevocabil, dreptul de proprietate asupra unui bun mobil sau imobil către o altă persoană, numită donatar, care îl acceptă.

Alexandru Iachimciuc  - Sputnik Moldova
Contractul de închiriere a spațiului locativ: Sfaturi utile pentru proprietari și chiriași

Donaţia este un contract cu titlu gratuit pentru că una dintre părţi urmăreşte să procure celeilalte părţi un beneficiu, fără a obţine în schimb vreun avantaj. Prin urmare, pentru a fi valabil, atât actul de donaţie a unui bun imobil (casă, apartament, teren etc.), cât şi a unui bun mobil (automobil, bani etc.) se încheie în formă autentică, la notarul public.

"Contractul de donație se face gratuit și nu este supus unor taxe speciale", a precizat juristul Petru Beșleaga.

Contractul de donație se poate autentifica în decurs de câteva zile. În cazul în care bunul este gajat, acesta nu poate fi donat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0