Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Contractul de închiriere a spațiului locativ: Sfaturi utile pentru proprietari și chiriași

© Sputnik / Miroslav RotariAlexandru Iachimciuc
Alexandru Iachimciuc  - Sputnik Moldova
Abonare
Contractul de închiriere a locuinței este unul din cele mai utilizate contracte din viața de zi cu zi a oamenilor. Din acest motiv, atât proprietarii cât și chiriașii trebuie să cunoască niște aspecte importante pentru a evita diverse consecințe negative și să înțeleagă necesitatea încheierii unui astfel de contract.
Contractul de închiriere a spațiului locativ: Sfaturi utile pentru proprietari și chiriași

Avocatul Alexandru Iachimciuc spune că pasul cel mai important pe care trebuie să-l urmeze proprietarii este încheierea contractului de locațiune cu potențialii chiriași. În contract sunt stabilite clar drepturile și obligațiile celui care transmite bunul, dar și a persoanei care închiriază.

Contractul de închiriere a spațiului locativ prezintă o varietate specială a contractului de locațiune, având ca obiect o locuință și fiind supus unei reglementări speciale. El reprezintă acel contract prin care o persoană (locator) se obligă să-i asigure unei alte persoane (locatar sau chiriaș) folosința temporară a unei locuințe, în schimbul unei sume de bani.

Astfel, legiuitorul prevede la încheierea acestor contracte o serie de drepturi și obligații, iar necunoașterea unora dintre ele creează acele "capcane" care nu reprezintă altceva decât rezultatul lipsei de atenție sau a lipsei de informare a celor interesați să încheie un astfel de contract.

"Primul lucru pe care trebuie să-l facem la încheierea unui asemenea contract este să ne asigurăm că persoana care ne închiriază spațiul este proprietarul imobilului respectiv. De obicei, chiriașul nu cere prezentarea unei procuri sau a unui act ce demonstrează că persoana care oferă în chirie spațiul locativ deține titlu de proprietar, iar ulterior apar și problemele", a menționat Alexandru Iachimciuc.

Potrivit avocatului, lipsa contractului de locațiune prezintă un mare dezavantaj pentru proprietar, întrucât pretențiile sale (chiar justificate) față de chiriaș nu vor avea un temei legal. În schimb pentru chiriaș, dezavantajul nu este la fel de mare. Acesta are în folosință locuința și, chiar în lipsa contractului, chiriașul nu poate fi alungat fără a fi preavizat cu trei luni înainte.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0