Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

UE îndeamnă SUA și Rusia să evite o nouă cursă a înarmărilor

© Sputnik / Сергей Орлов / Accesați arhiva multimediaТренировка ракетных и артиллерийских подразделений пятой армии ВВО в Приморском крае
Тренировка ракетных и артиллерийских подразделений пятой армии ВВО в Приморском крае - Sputnik Moldova
Abonare
Uniunea Europeană este îngrijorată de situația din jurul INF și îndeamnă SUA și Rusia să evite o nouă cursă a înarmărilor, potrivit unui oficial european.

CHIȘINĂU, 24 aug – Sputnik. Uniunea Europeană îndeamnă Rusia și SUA la un dialog activ în privința controlului asupra înarmărilor și avertizează cu privire la o nouă cursă a înarmărilor, a declarat un oficial european pentru RIA Novosti.

Президент РФ Владимир Путин на саммите G20 в Осаке - Sputnik Moldova
Putin, îngrijorat de testarea rachetelor care ar putea fi lansate din România

Vineri, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că testele de rachetă efectuate de SUA pe 18 august confirmă informațiile pe care le deține Rusia că Washingtonul intenționează să creeze arme care sunt interzise de Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare. Potrivit președintelui rus, Moscova nu intenționează să se aventureze într-o cursă a înarmărilor și a cerut Ministerului Apărării și Ministerului Afacerilor Externe să elaboreze un set de măsuri pentru pregătirea unor acțiuni de răspuns simetrice.

“UE și-a subliniat în mai multe rânduri poziția cu privire la importanța Tratatului INF, care a adus un aport semnificativ la securitatea și stabilitatea europeană și internațională”, a comentat oficialul european declarațiile liderului rus.

“Îndemnăm SUA și Rusia să reducă în continuare arsenalele, inclusiv armele strategice și nestrategice, armele nucleare desfășurate și nedesfășurate. Vom saluta un dialog cât mai rapid și activ cu privire la noul tratat de reducere a armelor nucleare după anul 2021, precum și alte mecanisme de control asupra înarmărilor”, a spus oficialul.

Potrivit lui, UE își „reiterează angajamentul pentru un control eficient și controlabil asupra armelor nucleare și a dezarmării în baza unor acorduri”.

„Iată de ce îndemnăm la menținerea realizărilor tratatului INF. Luând în considerație sporirea tensiunilor, trebuie să fim atenți pentru a nu porni pe calea unei noi curse a înarmărilor, care ar nivela substanțial reducerile (a armelor) după încheierea războiului rece”, a declarat oficialul european.

Acesta a  mai adăugat că “UE a îndemnat cu insistență, în mai multe rânduri Rusia să rezolve eficient problemele serioase” legate de INF.

Fluxul de știri
0