Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exemplu pentru românii din Diaspora: Întorşi din Italia, reînvie tradiția iei românești

© Sputnik / Cristina Bumbu-DănuțăExpoziție de costume populare
Expoziție de costume populare - Sputnik Moldova
Abonare
Doi tineri români au locuit şi lucrat în Italia timp de şase ani, unde au avut o viaţă îndestulată. Nu au putut scăpa însă de dorul de casă, astfel că au decis să se întoarcă în ţară pentru a-şi realiza un vis mai neobişnuit: reînvierea tradiției iei românești pe Valea Prahovei.

BUCUREŞTI, 23 aug – Sputnik, Doina Crainic. Daniel Stanciu s-a întors, împreună cu soţia sa, din Italia, unde au lucrat timp de şase ani la Institutului Italian de Siguranță a Jucăriilor. 

Interviu exclusiv cu meșterul popular Simion Lungu, cum să coși o ie frumoasă - Sputnik Moldova
Interviu exclusiv cu meșterul popular Simion Lungu, cum să coși o ie frumoasă
După ce au strâns nişte bani în Italia, ei s-au întors acasă în urmă cu cinci ani şi şi-au deschis o cooperativă de ii tradiționale, potrivit gazetaromaneasca.it.

„Soția mea coase, multe femei din familia noastră o fac. Se învață din mamă în fiică meșteșugul acesta. Acum avem în jur de 60 de femei care lucrează pentru noi, într-un soi de cooperativă. Noi le procurăm materialele și modelele pe care le fac, toate din Muntenia, iar ele le cos. Modelele sunt autentice, le-am găsit prin casă pe la mama, soacră, mătuși și alte femei în vârstă”, a spus Daniel Stanci, în timp ce se afla la un târg la Sibiu.

Ei au şi o pagină de Facebook care a acumulat aproape 50.000 de urmăritori.

Iile sunt româneşti 100%, iar în coaserea lor se foloseşte un meşteşug care s-a pierdut după anii ‘90.

„Noi, eu și soția mea Maria, ca tânără familie, ne-am dorit să reînviem minunata tradiţie din zona Văii Prahovei a ţesutului exclusiv manual al iilor brodate cu mătase sau cu mouline pe pânză topită. Acest meşteşug, după anii ‘90, s-a pierdut aproape complet”, a mai spus tânărul.

În ceea ce priveşte preţul, cea mai simplă ie costă 250 de lei, dar rochiile de mireasă făcute la comandă, în 2-3 luni, ajung și la 2.000 de lei.

Daniel a mai spus că banii cu care au venit din Italia i-au investit în această afacere de suflet, deşi nu au reuşit să-şi scoată încă investiţia. Deşi e o muncă ce necesită sacrificii, cei doi tineri nu regretă deloc că au ales să se implice în această afacere.

„Munca aceasta cere sacrificii, pentru că noi trebuie să ne ocupăm și de materiale, pânza topită, mătasea și mouline-ul pentru brodat, acele fine pentru broderia «în vârf de ac» etc, dar și de promovare și de vânzare. Dar nu regret nimic!”, a adăugat tânărul.

Fluxul de știri
0