Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Ruslan Codreanu explică de ce 7 grădinițe renovate stau încuiate

© SputnikRuslan Codreanu
Ruslan Codreanu - Sputnik Moldova
Abonare
Sute de copii din municipiul Chișinău riscă să nu frecventeze grădinițele până la finele anului 2019.
Exclusiv: Ruslan Codreanu explică de ce 7 grădinițe renovate stau încuiate

7 grădinițe din Capitală vor rămâne închise până la sfârșitul anului, deși au fost renovate și pregătite să primească 1500 de copii, din 1 septembrie. Așa cum în alte instituții preșcolare locuri disponibile nu prea există, aceștia riscă să mai stea câteva luni acasă. Fostul primar interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, a dezvăluit, în cadrul emisiunii ”Sinteza Săptămânii”, cine e de vină pentru situația creată.

Potrivit lui Ruslan Codreanu, cele 7 grădinițe stau încuiate din cauza iresponsabilității consilierilor municipali. Mai exact, aceștia au amânat luarea unor decizii, de care depinde redeschiderea instituțiilor preșcolare.

”În cazul grădiniței nr. 198, Consiliul Municipal trebuia să ia o decizie referitor la schimbarea statutului instituției, din liceu în complex educațional. Aceeași decizie era necesară și pentru grădinița ”Kiril și Metodiu”. Cu privire la grădinița nr. 48, urma o decizie care să confirme reîntoarcerea edificiului municipiului Chișinău. Referitor la grădinița nr. 166, vreau să precizez că ne-a luat timp să apărăm proprietatea, deoarece se dorea construcția unui bloc acolo. Apoi, după ce agentul economic a alocat 24 de milioane de lei, iar din bugetul municipal au fost distribuite 7 milioane, Consiliul Municipal a anunțat că nu sunt bani pentru reparația a cinci pavilioane”, a relatat Ruslan Codreanu.

În aceste condiții, ce alternative au 1500 de copii, care urmau să frecventeze grădinițele renovate? 

”Vom avea ce am avut in 2017 - câte 40 de copii în grupe și prescripții de la organele competente, cu privire la aglomerația din grupe. Avem edificii noi, moderne și stau încuiate din cauza iresponsabilității consilierilor. Probabil, vor sta închise în septembrie, octombrie, noiembrie. Cine știe, poate cineva dorește să taie panglica”, a conchis Ruslan Codreanu.

Pentru renovarea celor 7 grădinițe au fost alocați 43,6 milioane de lei, din bugetul Municipiului Chișinău. Responsabilii de la Direcția Generală Educație a Primăriei Chișinău nu au răspuns la telefon pentru a comenta declarațiile fostului primar interimar, Ruslan Codreanu.

Autor: Maria Dimineț

 

Fluxul de știri
0