Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Andrei Năstase: Vom cere ca Serviciul 112 să treacă în gestiunea MAI

© Photo : Facebook / POMPIERII SMURDPOMPIERII SMURD
POMPIERII SMURD - Sputnik Moldova
Abonare
Un proiect pilot de intervenție la urgențe ar putea fi lansat în curând în zona Cahul, iar serviciul unic 112 ar putea trece în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne. Subiectele au fost discutate în cadrul întrevederii ministrului de Interne, Andrei Năstase, cu secretarul de Stat al MAI al României, Raed Arafat.

CHIȘINĂU, 23 aug – Sputnik. Un proiect pilot la Cahul, complet integrat, care să încerce să dezvolte conceptul de intervenție integrată a serviciilor medicale și de urgență, va fi lansat în scurt timp. Despre aceasta a anunțat secretarul de Stat al MAI al României, Raed Arafat, în cadrul unui briefing de presă organizat la Chișinău. Raed Arafat a mai spus că specialiștii din România vor veni în Republica Moldova pentru a discuta conceptul și pentru a fi implementat în termen foarte scurt. Totodată, ministrul de Interne al Republicii Moldova, Andrei Năstase, a spus că după lansarea la Cahul, acest proiect va fi implementat și la Chișinău, dar și în alte regiuni ale țării.

Ana Carpovici - Sputnik Moldova
Aproximativ 62 la sută din apelurile efectuate zilnic la Serviciul 112 sunt false

Secretarul de stat al MAI al României, Raed Arafat, în cadrul unei vizite de lucru în Republica Moldova, a comunicat și despre alte proiecte ce vor fi implementate în Republica Moldova, în viitorul apropiat.

„Vizita noastră a abordat mai multe aspecte, în primul rând, prelungirea protocolului de colaborare pe linia aviatică, semnat în 2014. Urmează să fie prelungit încă 5 ani. Pe parcurs, cu siguranță, se va lucra pe dezvoltarea unor capabilități aviatice de salvare chiar în Republica Moldova. Al doilea aspect e corelat cu fondurile europene, deci există deja un program care în final s-a aprobat, în care sunt implicați Ministerul de Interne din Moldova, Ministerul Sănătății din Republica Moldova, IGSU din România și Inspectoratul General de aviație din România. Acest proiect prevede dotări pe linia SMURD-ului, pe linia Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dar are și două componente foarte importante; modernizarea unităților de primiri urgente, una la nivelul Chișinăului și la nivelul Bălți”, a declarat oficialul român.

Un alt subiect discutat  de Năstase și Arafat ține de intervenția terestră și sprijinul pe care să-l acorde reciproc pompierii din Republica Moldova către România și invers.

Totodată, ministrul de Interne Andrei Năstase a anunțat că va veni cu inițiativa „trecerii Serviciului Unic 112 în gestiunea Ministerului de Interne, așa cum se întâmplă în toată lumea, mai puțin în Republic a Moldova”, a precizat Năstase.

Acesta a mai menționat că „dacă reușim să ne integrăm sub acest aspect, vom reuși să ne integrăm și sub aspect economic, energetic și altele”.

Fluxul de știri
0