Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Și tu poți cădea în capcană: Cum recunoști bancnotele false – Video

Abonare
Par a fi bancnote autentice, dar de fapt nu sunt. Oricine poate cădea în plasa escrocilor. Din acest motiv, specialiștii din cadrul Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliției vin în ajutorul populației și explică care sunt diferențele dintre o bancnotă falsă și una autentică, cum pot fi observate cu ușurință, cu ochiul liber, precum şi unele metode de verificare a bancnotelor.

Fie că țineți în mână moneda națională sau o valută străină (euro sau dolari) trebuie să cunoașteți câteva lucruri elementare pentru a depista bancnotele false fără un echipament sofisticat.

Astfel, primul lucru pe care trebuie să-l faceți dacă aveți dubii cu privire la unele bancnote primite este să încercați să răzuiți vopseaua de pe ea, cu o cheie sau cu o monedă. Dacă vopseaua de pe ea se răzuiește, este unul dintre semnele clare că bancnota este falsă. În același timp, trebuie să acordați o atenție deosebită și la elementele de siguranță.

"Spre exemplu, pentru bancnotele cu valoarea nominală de 200 de lei, pentru emisia nouă din 2015 sub filigran, avem imprimat și textul BNM care, de asemenea, este văzut în contralumină. Cifra 200 este fragmentată, iar pe partea revers când se examinează în transparență se primește o cifră integră. Astfel, dacă aceste fragmente se suprapun bine atunci acesta semnifică un element al gradului de protecție perfect. Portretul lui Ștefan cel Mare, textele "REPUBLICA MOLDOVA" și "ȘTEFAN CEL MARE" de pe avers sunt imprimate în relief detectabil prin palpare. Inscripția 200 din centru trebuie să fie vizibilă și să aibă un relief pe care la atingere îl puteți simți cu ușurință", a explicat Ina Irjanova, șefa Secției examinări documente din cadrul CTCEJ al IGP.

În cazul bancnotelor euro puteți aplica următorul principiu de examinare pentru a verifica dacă sunt false sau nu:

"Este importantă prezența filigranului care reprezintă niște elemente de arhitectură precum și cifra nominalului bancnotei. Elementele tactile le avem în partea de sus, precum și cifra bancnotei în partea de jos. Primul semn că bancnota este falsă este lipsa elementelor tactile. De asemenea, dacă nu se schimbă culoarea cifrei din colț atunci când mișcați bancnota, atunci aceasta este falsificată", a menționat Irjanova.

Nici nu v-ați imaginat: Cum sunt descoperite crimele în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Video
Nici nu v-ați imaginat: Cum sunt descoperite crimele în Republica Moldova

Pentru a verifica autencitatea dolarului american specialistul vă recomandă să atrageți atenția la prezența filigranului, la elementul optic variabil, care-și schimbă culoarea din verde într-un negru albăstrui și elementele tactile prezente la imaginea președintelui și inscripția din partea de sus a bancnotei "trasați cu unghia pe aceste zone și veți auzi parcă o "muzicuță".

Potrivit Inei Irjanova, din 2015 și până în prezent se atestă o scădere a punerii în circulație a leilor falși.  Dacă în 2015, în cadrul CTCEJ au fost examinate aproximativ 10 mii de bancnote ale monedei naționale, în prezent, cifra este cu mult mai mică - aproximativ 500-600 bancnote falsificate.

Specialista a venit cu un apel către cetățeni - "dacă aveți suspiciunea că dețineți o bancnotă falsă, nu încercați să o plasați mai departe, anunțați imediat Poliția".

Fluxul de știri
0