Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vladimir Țurcan, exclus din Consiliul Republican al PSRM

© Sputnik / OsmatescoVladimir Țurcan
Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Consiliul Republican al PSRM urmează să aprobe astăzi încetarea calității de membru al PSRM al lui Vladimir Țurcan, în legătură cu numirea acestuia la Curtea Constituțională.

CHIȘINĂU, 21 aug – Sputnik. Vladimir Țurcan va fi exclus din Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Cu această propunere a venit astăzi deputatul socialist, Vlad Bătrâncea, care este și secretarul formațiunii, în cadrul ședinței Consiliului Republican al PSRM. 

Bătrâncea a propus această chestiune pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Republican al PSRM, în legătură cu numirea lui Vladimir Țurcan în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Secretarul PSRM a mai declarat că urmează să fie aprobată și încetarea calității de membru al PSRM pentru Vladimir Țurcan.

”Se propune includerea în ordinea de zi a chestiunii cu privire la excluderea din Consiliul Republican a membrului formațiunii pe domnul Vladimir Țurcan în legătură cu numirea lui la Curtea Constituțională. De asemenea, și pierderea calității de membru de partid”, a declarat Bătrâncea.  

Ședința Consiliului Republican al PSRM se desfășoară cu ușile închise. Președintele formațiunii, Zinaida Greceanîi, a declarat că după reuniune vor fi făcute declarații pentru presă.

Vladimir Țurcan a fost numit judecător la Curtea Constituțională

Vineri, 16 august, noii judecători ai Curţii Constituționale au depus jurământul în faţa Parlamentului, a preşedintelui Republicii Moldova şi a Consiliului Superior al Magistraturii.

Noii judecători ai Curții Constituționale sunt: Vladimir Țurcan și Domnica Manole (numiți de Parlament), Eduard Ababei și Serghei Țurcan (numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii), Liuba Şova şi Nicolae Roşca (numiţi de Guvern).

Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Politică
Vladimir Ţurcan este noul președinte al Curții Constituționale

Judecătorii Curţii Constituţionale l-au ales luni, 19 august, în calitate de preşedinte al Curţii pe judecătorul Vladimir Ţurcan. Potrivit legii, preşedintele Curţii se alege prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă judecătorul Liuba Şova.

Curtea Constituţională este compusă din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Detalii din CV-ul noului președinte al Curții Constituționale

Vladimir Țurcan este născut pe 14 octombrie 1954 în satul Slobozia, raionul Slobozia, Republica Moldova.

În anul 1988 a absolvit Şcoala Superioară de Partid din Kiev. Este licențiat în Drept la Universitatea de Stat din Moscova.

Între anii 1976-1985, a activat în cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova. În perioada 1985-1993, a lucrat în organele administrative ale Republicii Moldova.

Флаг Британии на фоне Биг Бена - Sputnik Moldova
Politică
Emisiunea ”ATITUDINI” cu Maria Dimineț. Invitați: Victor Juc și Vladimir Țurcan

A fost consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Belarus, între anii 1993-1997. Din 1997 și până în 2001 a deținut funcția de prim-viceministru, ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Între anii 2001-2002 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Din 2002 și până în 2005 este ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

Din 2005 revine în Parlament. Până în anul 2009 este deputat în cadrul fracțiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XVI-ea. Este reales în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XVII-ea.

În Parlament a deţinut funcţiile de preşedinte al Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, a fost membru al Biroului permanent şi prim-vicepreşedinte.

Fluxul de știri
0