Fostul colonel al serviciului de informații al armatei ruse și fiica lui Iulia au fost găsiți inconștienți, în data de 4 martie 2018, pe o bancă din preajma locuinței lor din orașul Salisbury, Marea Britanie. Medicii au constat că cei doi au suferit o intoxicație cu o substanță neurotoxică. Politicienii britanici au început imediat să vehiculeze ideea că Rusia ar sta în spatele atentatului.
Cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă, când era clar că Vladimir Putin va câștiga scrutinul, premierul britanic Theresa May a anunțat că Rusia a orchestrat atentatul asupra lui Serghei și Iulia Skripal. Acuzația a fost lansată în lipsa dovezilor, fapt care contravine „Convenţiei de eliminare a armelor chimice". Theresa May a invocat faptul că substanța neurotoxică, folosită pentru otrăvirea familiei Skripal, a fost dezvoltată de Rusia în perioada Războiului Rece.
De menționat că, în cazul suspectării unei țări de utilizarea armelor chimice, statele membre ale Convenției trebuie să coopereze, să facă schimb de informații și să solicite desfășurarea inspecțiilor la loc incidentului. Dincolo de faptul că nu a prezentat dovezi, Marea Britanie nu a oferit Rusiei informații despre investigația desfășurată și a refuzat implicarea experților ruși în elucidarea cazului.
Statele membre ale Convenției pentru Eliminarea Armelor Chimice au obligația să declare stocurile de substanțe chimice și să le distrugă. În același timp, experții Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice desfășoară, periodic, inspecții în statele membre. Potrivit acestei organizații, Rusia și-a îndeplinit obligațiunile prevăzute în convenție.
Ignorând procedura prevăzută în "Convenţia de eliminare a armelor chimice, Marea Britanie a expulzat mai mulți diplomați ruși. În scurt timp, în semn de solidaritate, măsura a fost aplicată și de statele UE, NATO, SUA și Canada. În total, peste 150 de diplomați ruși au fost declarați persona non-grata.
Între timp, cercetătorii laboratorului militar britanic din Porton Down nu au putut dovedi proveniența agentului neurotoxic folosit pentru otrăvirea lui Serghei și Iuliei Skripal. Cine stă în spatele acestui scandal diplomatic și ce scopuri urmărește?
Conflictul a fost analizat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" de către expertul în politică externă Victor Juc, fostul Ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă Vladimir Țurcan și expertul român în politică externă Corneliu Vlad. La ce concluzie au ajuns invitații, aflați din materialul video atașat.
Autor: Maria Dimineț