Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Transportatorii amenință cu proteste: Ce îi nemulțumește

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaTransport public, copii, pasageri, oraș
Transport public, copii, pasageri, oraș - Sputnik Moldova
Abonare
Companiile de transport auto ar putea intra în grevă generală. Acestea se plâng că domeniul în care activează ar putea fi distrus din cauza taxelor de călătorie mici.

CHIȘINĂU, 21 aug – Sputnik. Companiile de transport auto se plâng că au pierderi și solicită ajustarea prețurilor biletelor la transportul de pasageri. Într-un demers remis Ministrului Economiei, semnat de mai multe companii din domeniu, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) susține că dacă solicitarea va fi ignorată atunci ar putea fi organizată o grevă a transportatorilor.

Общественный транспорт  - Sputnik Moldova
Societate
Pericolul care vă paște când urcați în microbuze: Iată ce au descoperit polițiștii

APOTA precizează că, din cauza tarifelor mici, companiile de transport înregistrează zilnic pierderi, iar securitatea circulației rutiere și nivelul confortului pasagerilor este subminat. Mai mult, membrii Asociației spun că tărăgănarea ajustării tarifelor la transportul de călători duce la distrugerea ramurii.

„Noi nu mai avem șoferi, deoarece nu le putem asigura un venit decent, nu mai avem unități de transport, deoarece veniturile nu ne permit reînnoirea parcului de vehicule, nu dispunem de lăcătuși, mecanici și sudori, deoarece persoanele cu asemenea calificare se concediază din companiile noastre”, precizează Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto.

De cealaltă parte, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a precizat că aceasta este o problemă serioasă, care afectează nu doar transportatorii, dar și pe toți cetățenii Republicii Moldova. Mai mult, Brînzat susține că înghețarea tarifelor din 2013 a dus la creșterea cazurilor de muncă tenebră.

„Ca rezultat, parcul de autovehicule s-a învechit, avem autobuze mai rele, mai vechi și mai puțin sigure. Totodată, mulți dintre transportatori au trecut la munca tenebră, pentru a fi în stare să funcționeze. Mâine mă întâlnesc cu reprezentanții industriei transportului auto, cu care vom discuta această problemă. Vom găsi soluții pentru a rezolva problemele transportatorilor și totodată vom încerca să identificăm o modalitate de a nu afecta persoanele cu venituri mici”, a specificat ministrul Economiei.

În ultimii ani, companiile de transport auto au cerut în repetate rânduri ajustarea tarifelor, invocând pierderi substanțiale.

Fluxul de știri
0