Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mâncarea ce i-a otrăvit pe nuntașii din Chișinău: Groaznic ce a găsit ANSA la restaurant

© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Accesați arhiva multimediaКапельница / Picurătoare
Капельница / Picurătoare - Sputnik Moldova
Abonare
Bucate infestate cu Salmonella, bacterii coliforme și angajați care nu au fost supuși examenului medical – acestea sunt concluziile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) cu privire la toxiinfecția alimentară din 10 august, la o nuntă din Chișinău.

CHIȘINĂU, 21 aug – Sputnik. ANSA precizează că, dintre cele 74 de persoane care au participat la nunta respectivă, 39 au fost infectate cu Salmonella enteritidis.  

Diana Josu Braniște - Sputnik Moldova
Cât costă să organizezi o nuntă în Moldova?

În spital au fost internați cu toxiinfecție alimentară 44 de nuntași, iar alții șase, deși se simțeau rău, au refuzat spitalizarea.

Potrivit ANSA, din cei 25 de angajați ai localului în care a fost organizată nunta, 10 persoane nu trecuseră examenul medical, iar 20 nu au urmat instruirea igienică sau le expirase termenul instructajului.

În cadrul controlului inopinat la sala de festivități, inspectorii sanitari au prelevat zeci de probe de bucate gătite și materii prime.

După ce a servit delicatese cu Salmonella, local și-a suspendat activitatea

Rezultatele de laborator au demonstrat prezența Salmonellei enteritidis și a bacteriilor coliforme în bucate preparate, precum friptură de porc, ruladă de pui, fileu de somon sărat și fileu de somon neprelucrat.

Simbol romantic - Sputnik Moldova
Societate
Tinerii din Moldova: Câți se căsătoresc și divorțează, câte fete recurg la avort

Inspectorii au constatat că toate produsele alimentare și băuturile servite la nuntă erau însoțite de acte ce atestă proveniența și calitatea lor. Produsele de patiserie și tortul, furnizate de o companie din municipiul Bălți, erau de asemenea însoțite de certificate de calitate, dar au fost livrate cu transport neautorizat, fără condiții termice speciale și în lipsa facturii de transport și a bonului de casă.

Din cei 25 de angajați ai localului, 10 persoane nu trecuseră examenul medical, iar 20 nu au urmat instruirea igienică sau le expirase termenul instructajului.

Pe 19 august, administrația localului în care a avut loc nunta a depus o cerere privind „sistarea activității pe termen nedeterminat, până la înlăturarea deplină a neconformităților constatate”.

Și firma din Bălți ce a livrat tortul mirilor și-a suspendat activitatea

Concomitent, a fost efectuat și un control inopinat la unitatea din Bălți care a livrat  produsele de patiserie și tortul pentru nuntă.

Și acest agent economic și-a sistat temporar activitatea, după constatarea mai multor neconformități:

- Lipsa contractului de prestări servicii cu un laborator acreditat;

- Nerespectarea periodicității efectuării analizelor de laborator la produsul finit;

- Lipsa contractului Dezinfecție Dezinsecție și Deratizare;

- Nu se fac înregistrări corecte în registrele de evidență a unității;

- Termometrele nu sunt verificate metrologic;

- Instrucțiunea tehnologică și certificatul de calitate nu corespund legislației în vigoare;

Fluxul de știri
0