Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Greceanîi și Ceban au spus când va fi gata PSRM să semneze acordul cu ACUM

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului Republicii Moldova din 10 iunie 2019
Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 10 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Detaliile privind noul acord al coaliției de guvernare vor fi făcute publice după ce va fi semnat documentul.

CHIȘINĂU, 21 aug – Sputnik. După ședința consiliului republican al PSRM, Zinaida Greceanîi, care este președinte al Partidului Socialiștilor și al Parlamentului, a declarat că formațiunea sa politică are suficientă înțelepciune pentru a menține actuala majoritate de guvernare.

Aeroportul Internațional Chișinău - Sputnik Moldova
Năstase și Dodon se opun intereselor dinastiei Rothschild la Aeroport - Sandu tace

„Partidul activează în coaliție. Noi am susținut Guvernul, suntem gata și în continuare să activăm în cadrul acestei coaliții. Vom depune toate eforturile pentru ca să fie păstrată coaliția. Da, există momente complicate, însă avem suficientă înțelepciune și curaj pentru a merge mai departe, a păstra coaliția, a desfășura corect alegerile locale în întreaga țară”, a spus Greceanîi.

Potrivit acesteia, când va fi adoptată decizia de a semna acordul cu blocul ACUM, atunci vor fi dezvăluite detaliile acestui acord.

„Vom anunța definitiv. Vom semna acordul în mod public. Atunci veți afla toate detaliile”, a declarat liderul PSRM.

Vicepreședintele Parlamentului Ion Ceban a explicat, la rândul său, că „elementele noului acord sunt deja elaborate”.

„Noi suntem gata să semnăm acest acord chiar acum. Ce ne împiedică? Nu pe noi trebuie să ne întrebați”, spus Ceban.

Discuții privind noul acord dintre PSRM și ACUM

Anterior, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a scris pe pagina sa de Facebook că PSRM „insistă să fie semnat fără întârzierem, săptămâna viitoare, acordul între PSRM și ACUM, în care vor fi trecute sarcinile politicii interne și externe ale țării pentru ca pe viitor să fie excluse situațiile care creează riscuri mari pentru întregul proces de conducere a țării”.

Oameni  - Sputnik Moldova
După schimbarea puterii, în Moldova a început redistribuirea averilor? - Cazul Luncașu

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a calificat poziția lui Batrâncea drept pragmatică și constructivă, chemând toate părțile să dea dovadă de înțelepciune și maturitate politică.

La rândul său, premierul Maia Sandu a făcut aluzie pe pagina sa de Facebook la contradicțiile din interiorul blocului ACUM, adresându-se totodată către socialiști cu cuvintele: „Haideți să nu căutăm pretexte pentru a complica o situație dificilă”.

Ulterior, liderii formațiunilor PAS și DA, Maia Sandu și Andrei Năstase, au declarat că discută cu socialiștii măsurile de implementare a reformelor și, atunci când vor ajunge la un numitor comun, le vor include în noul acord politic care va fi semnat de toate cele trei părți.

Șeful statului a comunicat de asemenea că s-ar putea ca acest acord să fie semnat și de domnia sa, ca garant al implementării reformelor prevăzute în acord.

Cum s-a format coaliția

Deputații fracțiunilor PSRM și ACUM au semnat pe 8 iunie un acord politic provizoriu. Tot atunci parlamentarii au determinat direcțiile principale ale colaborării.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Neînțelegeri în Guvern în ajunul vizitei la Chișinău a ministrului rus al Apărării

În aceeași zi deputații fracțiunilor PSRM și ACUM s-au întrunit în ședință extraordinară și au ales președintele Parlamentului: pe Zinaida Greceanîi. Totodată, parlamentarii au numit patru vicepreședinți ai organului legislativ, au constituit biroul permanent și comisiile parlamentare. După care a fost creat un nou guvern în frunte cu premierul Maia Sandu, liderul formațiunii PAS.

Ulterior, președintele țării, Igor Dodon, a chemat majoritatea parlamentară și guvernul să se consolideze și să renunțe la divergențele geopolitice, pentru a consolida noua conducere.

Fluxul de știri
0