Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Europa, arătată cu degetul: Scandalul din Caracal bubuie la Bruxelles

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUAnchetatorii români fac percheziții în casa lui Gheorghe Dinca
Anchetatorii români fac percheziții în casa lui Gheorghe Dinca - Sputnik Moldova
Abonare
Scandalul din Caracal bubuie la Bruxelles: Europarlamentarul PSD Cristian Terheș va sesiza instituțiile europene cu privire la scandalul din Caracal și a acuzat birocrația de la Bruxelles că a îngropat aceste nereguli.

BRUXELLES, 20 august- Sputnik, Daniela Porovăț. Europarlamentarul Cristian Terheș a anunțat pe pagina sa de Facebook că susține apelul lui Alexandru Cumpănașu ”că forurile europene să analizeze atât modul în care au acționat autoritățile române – inclusiv STS – în cazul Caracal, cât și situația traficului de persoane din România către vestul UE, precum și ignorarea de către autoritățile din vestul Europei a traficării minorilor din România”.

Mai mult, europarlamentarul anunță trei măsuri pe care le va solicita în nume propriu:

”Voi solicita din poziția de europarlamentar clarificări Comisiei Europene cu privire la modul în care a verificat implementarea sistemului 112 din România”.

Deveselu - Baza militară - Sputnik Moldova
Șocant: Mărturiile unei victime traficate în Caracal - „Unele fete ajungeau la Deveselu”

Potrivit lui Terheș, ”Comisia Europeana va trebui să pună la dispoziția publicului ÎNTREAGA documentație în baza căreia a decis în 2009 că România a îndeplinit standardele europene în privința localizării apelurilor la 112”.

Terheș amintește în acest sens de un anunț apărut din 2009 prin care “Comisia Europeana a decis închiderea procedurii de infringement împotriva României în cazul numărului de urgență 112, după ce Bucureștiul a confirmat că serviciile de urgență au în prezent acces la informația de localizare, care le permite să repereze rapid victimele accidentelor, pentru TOATE APELURILE”.

Prin a doua solicitare pe care o anunță, europarlamentarul PSD dorește să obțină ”clarificări EUROPOL cu privire atât la situația traficului de ființe umane din România către vestul UE, cât și la modul cum EUROPOL colaborează cu autoritățile românești în vederea extirpării acestor rețele de traficanți”.

Anchetatorii români fac percheziții în casa lui Gheorghe Dinca  - Sputnik Moldova
A fost descoperit contul de Facebook al lui Gheorghe Dincă - ”monstrul din Caracal”

Pe această temă, Terheș amintește că ”raportul EUROPOL arată că România este una dintre principalele țări care furnizează victime ale traficului de ființe umane, prin urmare va trebui să aflăm ce au făcut instituțiile europene pentru a opri acest abuz”.

În fine, Terheș mai anunță și a treia temă, că va ridica ”subiectul traficului de ființe umane din România către vestul UE atât în Comisia LIBE, cât și în discuții cu oficiali europeni”.

În finalul postării sale, Terheș arată cu degetul spre Europa:

”Traficul de ființe umane este, dincolo de o infracțiune, un abuz și o violare a drepturilor fundamentale și a demnității umane. Grav este că tocmai respectarea și garantarea acestor drepturi fundamentale ale omului au fost ignorate de birocrații de Bruxelles, care de peste 12 ani tot verifică justiția din România și atât au lăudat-o și pudrat-o că România e împânzită de rețele de trafic de ființe umane care răpesc și trafichează copii”, este concluzia amară a europarlamentarului PSD.

Fără o cerere pe piața vestica nu ar exista oferta din est, din acest motiv atât instituțiile europene, cât și cele românești trebuie să dea socoteală pentru ce au făcut ori nu au făcut în vederea extirpării clanurilor și rețelelor de trafic transfrontalier din România.

Fluxul de știri
0