Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Uimitor: Iată un tip de alcool pe care nu-l poate depista Poliția din Moldova

Abonare
Alcoolul endogen este etanolul produs de celulele corpului uman, în urma unor reacții biochimice. De regulă, alcoolul endogen este localizat în celulele plămânilor și ficatului.

CHIȘINĂU, 20 aug – Sputnik. Organismul fiecărui adult sănătos produce zilnic o cantitate de aproximativ 10 grame de alcool etilic.

Супермаркет - Sputnik Moldova
Societate
Cei mai mari consumatori de alcool din Europa: Ce loc ocupă Moldova

Acest alcool, vital pentru funcționarea corpului uman, se numește „alcool endogen”, adică este „de origine internă”.

Cantitatea de alcool produsă de organismul uman crește în situațiile dificile din punct de vedere emoțional.

Aceasta se întâmplă din cauză că alcoolul endogen are rol de energizant, de protecție psihologică, de reglare a dispoziției – ne ajută să depășim situațiile stresante, să ne simțim bine.

”Alcoolul intern” contribuie la metabolismul sistemului nervos, fiind implicat inclusiv la sintetizarea serotoninei -„hormonul fericirii” și a dopaminei - o substanță ce asigură transmiterea informației între neuronii creierului.

Totodată, alcoolul ce se formează în organismul uman este responsabil de elasticitatea și permeabilitatea membranelor celulare. De regulă, alcoolul endogen este localizat în celulele plămânilor și ficatului.

Vin - Sputnik Moldova
Nou studiu: Consumul moderat de alcool nu are efecte pozitive asupra sănătății

Concentrația de etanol endogen în sângele unei persoane este individuală, dar rareori depășește 1 mg/l (un miligram per litru).

O cantitate atât de mică de etanol nu poate fi depistată de alcooltestul Poliției de Patrulare, a precizat, solicitat de Sputnik, medicul narcolog Anatol Marandici, de la Dispensarul Republican de Narcologie.

Prin urmare, conducătorii auto nu ar trebui să-și facă griji că vor fi amendați din cauza alcoolului endogen.

Potrivit literaturii științifico-medicale, atunci când omul consumă băuturi alcoolice, organismul își reduce în mod dramatic producția de alcool natural.

O cupă de șampanie reduce producția internă de alcool cu 20% timp de 30 de zile.

Oamenii de știință subliniază că doar alcoolul endogen îi face cu adevărat bine organismului uman, în timp ce „alcoolul extern” îi scade funcțiile vitale.

Fluxul de știri
0