Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine poate să devină primar: Vezi condițiile impuse de CEC

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы 2018
Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă ai 25 de ani și nu ai restricții în a exercita dreptul de a alege și de a fi ales, te poți înscrie în cursa electorală pentru alegerea celor 898 de primari, care urmează să fie votați pe 20 octombrie curent.

CHIȘINĂU, 20 aug – Sputnik. Cetățenii cu drept de vot care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot fi aleși în calitate de consilieri locali, iar cetățenii cu drept de vot care au împlinit 25 de ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot pretinde la fotoliul de primar.

Comisia Electorală Centrală a aprobat la ședința de astăzi condițiile de desemnare și înregistrare a candidaților pentru funcțiile de primar și de consilier.

Autoritatea Națională de Integritate - Sputnik Moldova
Politică
Decizie bombă: Sunt vizați toți cei care vor candida la alegerile locale

Autoritatea electorală precizează că persoanele care intenționează să se înscrie în cursa electorală pentru alegerile din 20 octombrie, la una din cele două funții, nu trebuie să aibă restricții în a exercita dreptul de a alege și de a fi ales.

Totodată, CEC menționează că o persoană poate candida, în același timp, pentru funcția de consilier local și de primar, dar nu poate candida la aceste funcții în mai multe circumscripții electorale de același nivel.

Pentru a candida independent, o persoană va trebui să prezinte organului electoral liste de subscripție cu semnăturile susținătorilor. Pentru funcția de consilier local – 2% din numărul alegătorilor din circumscripția respectivă, nu mai puțin de 50 de persoane. Pentru funcția de primar – 5% din numărul alegătorilor din circumscripție, nu mai puțin de 150 de persoane și nu mai mult de zece mii de persoane.

Dosarele pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar și/sau consilier al consiliului local, vor fi depuse la organul electoral, cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

Fluxul de știri
0