Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avocați plătiți „cu 3.000 de euro pe oră”: Ce plan are Guvernul cu Aeroportul Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariМеждународный аэропорт Кишинева
Международный аэропорт Кишинева  - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernarea dorește rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău. Pentru început, ministrul Vadim Brînzan își dorește o discuție cu noul concesionar, Nathaniel Philip Rothschild.

CHIȘINĂU, 20 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. Actuala guvernare dorește ca Aeroportul Internațional Chișinău să revină în gestiunea statului. Rezilierea unui asemenea contract poate dura însă ani de zile și presupune cheltuieli mari, cu onorarii de ordinul a vreo 10 milioane de dolari anual pentru avocați, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, într-o conferință de presă ținută marți, 20 august.

Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Societate
Dezvăluiri: Operațiuni ilegale la Aeroportul Internațional Chișinău

Statul ar trebui să demonstreze „intenția frauduloasă care a stat la baza acestui contract” de concesionare a Aeroportului, iar majoritatea proceselor judiciare de acest tip „se încheie în afara sălii de judecată, pe cale amiabilă”, a spus Vadim Brînzan.

„Cât timp statul se va judeca”, plătindu-le avocaților „de la 300 de euro până la 3.000 de euro pe oră”, „cei care au adjudecat Aeroportul vor continua să facă bani”, a constatat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Taxa de 9 euro per pasager „pentru dezvoltarea Aeroportului” îi aduce concesionarului vreo 20 de milioane de euro anual, a calculat Vadim Brînzan.

Deocamdată, guvernarea de la Chișinău ar dori, potrivit ministrului, să discute cu Nathaniel Philip Rotschild, noul proprietar al firmei ce deține în concesiune Aeroportul, pentru a afla ce intenții are acesta și dacă ar fi dispus să renegocieze contractul cu statul.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat companiei „Avia Invest” (95% din acțiuni) în 1 noiembrie 2013, pe o perioadă de 49 de ani, printr-o hotărâre a Guvernului.

Aeroportul Internațional Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Aeroportul Chișinău, pe mâna dinastiei Rothschild: Detalii despre tranzacție

Luni, 19 august, Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a trecut în gestiunea unei companii ce aparține cunoscutei dinastii bancare Rothschild și că a fost vizitat de noul proprietar al companiei „Avia Invest” Nathaniel Philip Victor James Rothschild.

Ministrul Vadim Brînzan a afirmat că „Avia Invest” și Rothschild („NR Investments”) ar fi semnat contractul, dar nu l-au încheiat, adăugând că „semnarea și încheierea contractului sunt două lucruri diferite”.

Menționăm că interesul dinastiei Rothschild pentru Republica Moldova este mai vechi. Cu vreo 3 ani în urmă, la 13 septembrie 2016, fostul premier Pavel Filip i-a primit în vizită pe doi reprezentanți ai băncii „Rothschild”, părțile exprimând „disponibilitate reciprocă pentru cooperare”.

Fluxul de știri
0