Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noul președinte al Curții Constituționale: Trebuie să restabilim încrederea în instituție

Abonare
Vladimir Țurcan a ieșit pentru prima dată în fața presei după numirea sa în funcția de președinte al Curții Constituționale. Acesta promite să acționeze doar în folosul societății.

CHIȘINĂU; 19 aug – Sputnik. Activitatea noilor judecători ai Curții Constituționale trebuie să fie în folosul statului Republica Moldova, în folosul cetățenilor țării, pentru a putea restabili încrederea populației în Curtea Constituțională. Declarația a fost făcută de noul președinte al CC, Vladimir Țurcan, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lui Țurcan, noii judecători au promis că își vor exercita atribuțiile în mod cinstit și conștiincios și vor respecta strict legislația în vigoare, Constituția și jurământul depus.

 Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Dodon îndeamnă clasa politică să nu admită ingerințe în activitatea Curții Constituționale

„Integritatea Curții Constituționale foarte mult depinde de independența acestei Curți. Noi urmează să adoptăm hotărârile care vor fi în strictă conformitate cu cerințele Constituției”, a declarat noul președinte al CC.

Întrebat de jurnaliști cum a ajuns judecător la CC în cazul în care nu a participat la concurs, Vladimir Țurcan a declarat că „legea nu interzice numirea judecătorului și nu prevede organizarea concursului. Eu cred că nu contează în cazul dat noțiunea de concurs. Este foarte important cine a fost numit și cum vor fi exercitate aceste atribuții”.

Țurcanu s-a referit și la modul în care va fi asigurată depolitizarea instituției. El a declarat că „legea cu privire la Curtea Constituțională prevede că, la momentul numirii, dacă persoana este membru al unui partid, în mod obligatoriu, după depunerea jurământului, depune cerere de suspendare din organele de partid”.

În lipsa lui Vladimir Țurcanu, cea care va exercita atribuțiile președintelui CC va fi Liuba Șova.

Fluxul de știri
0