Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon îndeamnă clasa politică să nu admită ingerințe în activitatea Curții Constituționale

© Sputnik / Miroslav Rotari Igor Dodon
 Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele țării susține că alegerea judecătorului Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale trebuie să rămână în afara sferei de influență și ingerință a politicului.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că alegerea judecătorului Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale trebuie să rămână în afara sferei de influență și ingerință a politicului.

”Cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne ale Curții Constituționale, fără preferințe sau animozități personale afișate public”, a declarat șeful statului.

Potrivit președintelui țării, deciziile și alegerile echipei de judecători ai Curții Constituționale sunt în afara sferei de influență și ingerință a politicului.

”Doar în așa mod vom putea promova o reformă autentică a justiției, când judecătorii vor fi imuni politic și eficienți profesional”, susține șeful statului.

Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Politică
Vladimir Ţurcan este noul președinte al Curții Constituționale

Igor Dodon afirmă că, în calitatea sa de președinte al țării, a luat act de decizia Curții Constituționale.

”Apreciez calitățile profesionale ale noului președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, și mizez pe activitatea cât mai onorabilă a Curții Constituționale”, a menționat președintele țării.

Șeful statului a venit cu acest comentariu după ce premierul Maia Sandu a declarat că desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale ”este un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară”.

”Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine și-a dat votul. În situația în care acest lucru nu se va întâmpla, ne rezervăm dreptul să acționăm în consecință. Nu putem permite ca procesul de dezoligarhizare a statului împotriva regimului Plahotniuc să se sfârșească cu preluarea controlului asupra unei instituții-cheie de către o altă forță politică, indiferent care ar fi aceasta”, a notat premierul.

Pe de altă parte, juristul Victor Pușcaș a declarat pentru Sputnik Moldova că Vladimir Țurcan este potrivit pentru a ocupa această funcție și că nimeni nu poate obliga judecătorul constituțional și în general orice judecător din Republica Moldova, ”să divulge secretul deliberării lor”.

Parlament  - Sputnik Moldova
Politică
Numire surpriză în Parlament: Un deputat, judecător la Curtea Constituțională

Judecătorii Curţii Constituţionale l-au ales astăzi, 19 august, în calitate de preşedinte al Curţii pe judecătorul Vladimir Ţurcan. Potrivit legii, preşedintele Curţii se alege prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă judecătorul Liuba Şova.

Vineri, 16 august, noii judecători ai Curţii au depus jurământul în faţa Parlamentului, a preşedintelui Republicii Moldova şi a Consiliului Superior al Magistraturii. Noii judecători ai Curții Constituționale sunt: Vladimir Țurcan și Domnica Manole (numiți de Parlament), Eduard Ababei și Serghei (numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii), Liuba Şova şi Nicolae Roşca ( numiţi de Guvern).

Curtea Constituţională este compusă din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Fluxul de știri
0