Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Peste 200 de persoane au fost lovite pe trecerile de pietoni, în primele 7 luni ale anului

© Sputnik / Miroslav RotariПешеходный переход trecere de pietoni
Пешеходный переход trecere de pietoni - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor oferite de Inspectoratul Național de Patrulare (INP), din numărul total de accidente, în 220 de cazuri pietonii au fost accidentați în timp ce traversau strada pe trecerile pietonale, iar 259 de accidente s-au produs în timp ce pietonii traversau strada neregulamentar.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. În primele 7 luni ale acestui an, în țară s-au produs 479 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor, în care 51 de persoane au decedat și 447 au fost traumatizate. Potrivit datelor oferite de Inspectoratul Național de Patrulare (INP), din numărul total de accidente, în 220 de cazuri pietonii au fost accidentați în timp ce traversau strada pe trecerile pietonale, iar 259 de accidente s-au produs în timp ce pietonii traversau strada neregulamentar.

Înainte de începerea unui nou an școlar, polițiștii de patrulare au inițiat operațiunea „Pietonul”, pe segmentele de drum unde se produc cele mai multe accidente rutiere cu implicarea pietonilor.

Potrivit Regulamentului Circulației Rutiere, pietonii trebuie să traverseze drumul numai pe la trecerile semnalizate, inclusiv pe pasajele denivelate, iar în lipsa acestora la intersecţii − pe linia trotuarelor sau acostamentelor.

Traseu - Sputnik Moldova
Permisul de conducere va fi anulat și pentru depășirea limitei de viteză

În cazul în care în limitele vizibilităţii (100-150 m) nu sunt treceri pentru pietoni sau intersecţii, ei pot traversa drumul numai după ce s-au asigurat că nu se apropie nici un vehicul, efectuând trecerea pe traiectorie perpendiculară în raport cu marginea carosabilului. Odată angajaţi în traversare, pietonii nu trebuie să încetinească mersul sau să se oprească fără motiv.

La trecerile cu circulaţia dirijată, pietonii trebuie să se conducă de semnalele semafoarelor destinate pietonilor, iar în lipsa acestora − de semnalele semafoarelor care dirijează circulaţia vehiculelor sau de semnalele agenţilor de circulaţie. La trecerile cu circulaţia nedirijată, pietonii au prioritate în trecere, în raport cu conducătorii de vehicule, însă ei vor ieşi pe carosabil numai când vor fi convinşi de siguranţa traversării.

 Pietonilor li se interzice să se angajeze în traversarea drumului:

    a) nemijlocit prin faţa sau spatele unui vehicul de rută oprit în staţie ori a altor vehicule oprite sau staţionate pe drum;

    b) pe sectoarele de drum cu câmpul vizual limitat;

    c) prin spaţiul intersecţiilor în afara trecerilor pentru pietoni;

    d) în cazul în care se apropie un vehicul cu regim prioritar de circulaţie, care emite semnale luminoase şi sonore.

Pietonii care trec neregulamentar strada riscă amenzi usturătoare. Ignorarea de către pietoni a semnalelor de dirijare a traficului rutier, dar și traversarea părţii carosabile a drumului sau deplasarea pe ea în locuri neindicate se sancționează cu avertisment sau amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale, adică de la 150 de lei la 300 de lei. Amendă de la 9 la 12 unități convenționale, adică de la 450 la 600 de lei, se aplică dacă încălcarea regulilor de circulație a generat o situație de accident de circulaţie.

Conducătorii auto care nu acordă prioritate pietonilor sau ciclișilor pot primi amendă de la 900 la 1500 de lei, cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

Fluxul de știri
0