Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Întâlnirea dintre Macron și Putin va contribui la slăbirea sancțiunilor

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin și Emmanuel Macron
Vladimir Putin și Emmanuel Macron - Sputnik Moldova
Abonare
Întâlnirea bilaterală dintre Putin și Macron reprezintă mai curând un semnal pozitiv, susține cu încredere Andre Filler, profesor la Institutul Francez de Geopolitică al Universității din Paris (IFG-Paris 8).

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Întâlnirea președinților Franței și Rusiei, Emmanuel Macron și Vladimir Putin, va contribui la elaborarea unei politici de slăbire a regimului de sancțiuni împotriva Rusiei, consideră Andre Filler, profesor la Institutul Francez de Geopolitică al Universității din Paris (IFG-Paris 8).

Negocierile dintre Putin și Macron au loc luni, la reședința oficială de vară a președinților francezi – Fortul Brégançon din sudul Franței.

Avioanele militare elvețiene - Sputnik Moldova
Avioane militare elvețiene au însoțit avionul delegației lui Putin - Foto

„Eu cred că această întâlnire personală va permite – posibil în cadrul dialogului Trianon – elaborarea unei politici bilaterale care să contribuie la slăbirea regimului de sancțiuni în legătură cu imposibilitatea anulării totale a acestora”, a spus Filler, citat de RIA Novosti.

El a amintit de interesele economice ale Franței și presiunile din partea reprezentanților industriei franceze, care au investit mult în economia rusă. Franța este primul angajator străin în Rusia, a subliniat expertul. „Am impresia că cei doi președinți sunt în fond de acord, însă este necesar de găsit o modalitate de a formula acest acord, astfel încât Uniunea Europeană să poată să se conformeze formal acestei doleanțe bilaterale și să aprobe în aspect juridic ridicarea treptată a sancțiunilor împotriva Rusiei și, invers, a sancțiunilor rusești împotriva produselor europene”, a adăugat interlocutorul agenției.

Potrivit acestuia, întâlnirea bilaterală dintre Putin și Macron reprezintă mai curând un semnal pozitiv.

Editorialistul Dragoș Dumitriu - Sputnik Moldova
Un avertisment: Situația din România - repetare a crizei Rusiei înainte de Putin

Expertul a afirmat că există chestiuni în care Moscova și Parisul au poziții asemănătoare, dar și acele în care există mari divergențe. „Există acele (probleme – n. red.) unde nu sunt niciun fel de probleme, de exemplu dosarul iranian, în care Franța și Rusia se află pe aceeași lungime de undă și pledează împotriva politici americane. În această problemă Franța și Rusia pot într-adevăr să găsească limbă comună”, consideră Filler.

Acesta este convins că între cele două părți există o înțelegere reciprocă în privința facilitării regimului de vize.

„Desigur, mai rămân aspecte cu mari divergențe. Cel mai important mi se pare cel cu privire la revenirea la acordurile de la Minsk și la formatul normand după schimbarea guvernului și a președintelui Ucrainei. S-a schimbat oare raportul de forțe după alegerile prezidențiale și cele parlamentare din Ucraina?

Vor face oare posibilă revenirea la o tonalitate mai pașnică și la reglementarea conflictului echipa președintelui Vladimir Zelenski și majoritatea deputaților din Rada Supremă de la Kiev care îl susțin pe președinte? Sau nu? Evident, în opinia mea, interesul Rusiei este să obțină un progres cât mai mare în Donbas, pentru a nu pune sub semnul întrebării returnarea Crimeii”, a menționat expertul.

Fluxul de știri
0