Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numire surpriză în Parlament: Un deputat, judecător la Curtea Constituțională

© Sputnik / Miroslav RotariParlament
Parlament  - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul i-a numit astăzi în funcția de judecători la Curtea Constituțională pe deputatul PSRM Vladimir Țurcan și judecătorul Domnica Manole.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. O nouă răsturnare de situație în Parlament. După ce în ajun Legislativul și-a schimbat candidații pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională, fără a veni și cu unele explicații la subiect, astăzi, 16 august, Legislativul din face din nou o rocadă și schimbă un candidat pentru postul de judecător la Înalta Curte.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv: Parlamentul schimbă candidaturile pentru Curtea Constituțională

Deputații PSRM, Vlad Bătrâncea, PPDA -Alexandru Slusari și PAS -Mihai Popșoi au înregistrat joi în Parlament un proiect de hotărâre cu privire la numirea în funcția de judecători la Curtea Constituțională a Republicii Moldova a fostului judecător și președinte al CC Dumitru Pulbere și judecătorul Domnica Manole.

Astăzi, Parlamentul a retras candidatura lui Dumitru Pulbere și l-a propus pentru această funcție pe deputatul PSRM Vladimir Țurcan. Candidatura lui Pulbere a fost retrasă de Parlament la cererea acestuia.

Astfel, cu majoritatea voturilor, Parlamentul i-a numit astăzi pe Vladimir Țurcan și Domnica Manole în funcția de judecători la Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării.

Anterior s-a anunțat că fostul ministru al Justiției, Vladimir Grosu, și secretarul de stat în Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, vor fi candidaturile Parlamentului pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Cele două candidaturi ale Parlamentului la Curtea Constituțională au fost selectate în baza unui concurs organizat de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități și urmau să fie acceptate de plenul Parlamentului.

Pe data de 26 iunie, cinci judecători ai Curții Constituționale anunțau despre demisia in corpore. Cu șase zile înainte, pe data de 20 iunie, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, își dădea demisia atât din funcția de președinte al Înaltei Curți, cât și din funcția de magistrat al Curții Constituționale. Demisia judecătorului Veaceslav Zaporojan va avea efect suspensiv până la alegerea Președintelui Curții Constituționale.

”Chinurile facerii” sau când vor fi numiți judecătorii la Curtea Constituțională>>>

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituțională, instituția este constituită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani.  Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistratului. În data de 2 iulie, Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii au inițiat concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a desemnat pe avocatul Eduard Ababei și conferențiarul universitar Serghei Țurcan pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională, iar Executivul – pe profesorii universitari Șova Liuba și Roșca Nicolae.

Cei șase judecători desemnați la Curtea Constituțională au depus astăzi jurământul în Parlament.

Fluxul de știri
0