Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova, membru deplin în G20 - principala sa bogăție a adus-o aici

© Sputnik / М. Шламович / Accesați arhiva multimediaMedalii obținute de ”heresul” moldovenesc la expoziții internaționale
Medalii obținute de ”heresul” moldovenesc la expoziții internaționale - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova este unul dintre cei douăzeci de lideri mondiali în ceea ce privește volumul producției de vin - datele au fost confirmate în cadrul unui forum internațional.

CHISINAU, 17 august - Sputnik, Andrei Petrik. Moldova a ajuns în top-ul țărilor care produc cel mai mare volum de vin pe piața mondială, deoarece recolta de struguri din anul trecut a fost cu adevărat bogată.

În raportul anual prezentat la cel de-al 42-lea Congres al Organizației Internaționale a Viei și Vinului, Republica Moldova s-a clasat pe locul 19 printre principalele țări care produc ”licoarea lui Dionis”. Evenimentul a avut loc la Geneva, unde au fost prezente 800 de delegații din 37 de țări ale lumii.

Republica Moldova, premiată cu locul I la concursul anual de vinuri, organizat la Geneva - Sputnik Moldova
Societate
Sute de medalii pentru sectorul viticol din Moldova - Ce vinuri au fost premiate cu aur

Potrivit raportului, anul trecut în Moldova au fost produse 1,9 milioane de hectolitri de vin. În ceea ce privește producția de vin, Moldova a fost depășită de SUA - cu 33 de milioane de hectolitri, Franța - 26,8 milioane de hectolitri, Italia - 22,4 milioane de hectolitri, Germania - 20 milioane de hectolitri și China - 17,9 milioane de hectolitri.

Volumul total al producției de vin în lume este de 246 de milioane de hectolitri. Astfel, ponderea totală a vinului produs în Moldova constituie 4,67 la sută din volumul mondial.

De altfel, țara noastră s-a situat pe locul 13 în lume în ceea ce privește suprafața terenurilor cultivate cu viță de vie. Viile în Moldova ocupă 147 de mii de hectare.

Nu doar în Moldova, ci și în întreaga lume a fost înregistrat un volum record de producție de vin în sezonul 2018, acesta s-a dovedit a fi extrem de rodnic. Un astfel de record a fost stabilit la nivel mondial pentru prima dată în 18 ani.

Vinul - produs și comoară națională

Pe 14 august 2019, la Chișinău a avut loc o întâlnire dintre vinificatori și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Georgeta Mincu. În cadrul acesteia, proprietarul unei întreprinderi, Cristina Frolova, a declarat că industria vinicolă trebuie dezvoltată în continuare, este nevoie de mai multă informație de profil și tehnologii.

Ce vinuri alegem în funcție de bucatele de pe masă, în funcție de sărbătoare sau anotimp - Sputnik Moldova
Video
Ce vinuri alegem în funcție de bucatele de pe masă, în funcție de sărbătoare sau anotimp

„Vreau să plantez viță-de-vie, dar nu știu ce soi este mai bine să aleg, avem foarte puțină informație de profil despre asta. Noi nu știm ce soiuri cresc cel mai bine în Moldova, care sunt tendințele mondiale în vinificație și care vor fi prioritățile în această ramură peste 20-30 de ani”, a declarat Frolova. 

În cadrul întrevederii, producătorii de vin i-au prezentat ministrului un plan de acțiune pentru dezvoltarea industriei vinicole, elaborat împreună cu reprezentanți Oficiului Național al Viei și Vinului.

Producătorii de vin insistă asupra faptului că băutura să-și păstreze statutul de „produs alimentar”. Ei au calificat drept discutabile încercările unor funcționari de a readuce vinul la statutul de „băutură alcoolică”, așa cum a fost anterior.

Parlamentul a înregistrat chiar un proiect de lege în acest sens, susținut și de reprezentanții Ministerului Sănătății. În acest sens, vinificatorii au îndemnat-o Georgetei Mincu să monitorizeze îndeaproape situația și să protejeze actualul statut al vinurilor moldovenești.

Fluxul de știri
0