Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine este Iurie Luncașu, apropiatul lui Plahoniuc care a fost găsit împușcat în cap

CC0 / Pixabay / zgmorris13 / Pistol, foto simbol
Pistol, foto simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Cine este Iurie Luncașu, apropiatul lui Plahoniuc care a fost găsit împușcat în cap

CHIȘINĂU, 18 aug – Sputnik. Omul de afaceri Iurie Luncașu, care ar fi făcut parte din anturajul fostului lider PD Vladimir Plahotniuc, a fost găsit împușcat aseară, pe drumul R-6. Portalul anticorupție.md a publicat o investigație în luna iunie curent, dezvăluind că acesta ar sta în spatele întreprinderii Proterra Grup SRL, care a câștigat în ultimii doi ani cele mai bănoase licitații pentru salubrizarea instituțiilor statului.

© Photo : Rise MoldovaIurie Luncașu
Cine este Iurie Luncașu, apropiatul lui Plahoniuc care a fost găsit împușcat în cap - Sputnik Moldova
Iurie Luncașu

Astfel, în 2018 Proterra Grup a semnat contracte în sumă de peste 20 de milioane de lei pentru prestarea serviciilor în unele instituții ale statului, iar contractele pe care le-a câştigat de la începutul anului curent au depăşit suma de 26 milioane de lei. Sursa menționează că firma era gestionată din umbră de oameni din anturajul lui Vladimir Plahotniuc.

Întreprinderea Proterra Grup a fost fondată în 2011, dar dat lovitura în 2018, când a obţinut mai multe licitații pentru prestarea serviciilor de curățenie în instituțiile statului, câştigând 21 de milioane 692 de mii de lei. Pentru comparație, în perioada anilor 2015-2016, firma a câştigat doar puţin peste trei milioane de lei din contracte cu statul.

Пистолет, архивное фото - Sputnik Moldova
Societate
O persoană din anturajul lui Plahotniuc s-a împușcat în cap - Detalii

Cel mai bănos client al Proterra grup ar fi Agenția Servicii Publice, în 2018 fiind semnat între întreprindere și instituția statutului un contract în sumă de 13 milioane 714 mii de lei.

Printre clienții Proterra Grup mai sunt Ministerul Finanțelor, Banca Națională, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Sursa menționează că Iurie Luncașu a folosit o schemă cunoscută cu denumirea „suveică”, pentru a fonda firma care câştigă contractele ca să asigure curățenia în instituțiile statului. Astfel, SRL Proterra Grup a fost fondată în martie 2011 de către SRL Terra Grup & CO, care la rândul său, a fost fondată tot în 2011, doar că în luna septembrie.

Portalul Anticorupție menționează că Iurie Luncașu este fondator la mai multe companii: Denir Lux, GB&CO, Primrof Construct sau Acvilin Grup, cu afaceri în domeniul construcţiilor sau ţigărilor. Presa a scris că în perioada guvernării comuniste acesta era printre apropiații lui Vladimir Voronin. După schimbare guvernării, Iurie Luncașu ar fi ajuns în anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Unele surse media au scris chiar că cei doi ar fi în relații de rudenie.

Numele lui Iurie Luncașu figurează și în tranzacția de peste 154 de milioane de lei, prin care o firmă cipriotă a procurat clădirile din perimetrul străzilor Timiș și Bujorilor din Chișinău, imobile atribuite lui Plahotniuc.

Omul de afaceri a fost găsit împușcat în cap, aseară, după ora 20:00. Informația a fost confirmată pentru Sputnik de ofițerul de presă al Poliției Capitalei Natalia Stati.

Fluxul de știri
0