Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova ar putea pierde o piață imensă de desfacere a fructelor și legumelor

© Sputnik / Мирослав РотарьFructe legume strada
Fructe legume strada - Sputnik Moldova
Abonare
În timp ce Republica Moldova are statut de observator în UEEA și nu profită de posibilitățile imense ale acesteia, pe piața țărilor Uniunii Eurasiatice ar putea ajunge fructele și legumele din Iran.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. Pentru Moldova s-ar putea închide definitiv ușile celei mai mari piețe din Eurasia de desfacere a produselor complexului agroindustrial. Este vorba de țările care sunt membre ale Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA). Iranul este gata să livreze aproape întregul sortiment de fructe și legume care se produc în Moldova.

Министерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова  - Sputnik Moldova
Politică
Cât de bune trebuie să fie relațiile Moldovei cu Rusia – Iată ce spune Nicolae Popescu

Despre perspectivele dezvoltării relațiilor economice dintre UEEA și Iran a vorbit ministrul Comisiei Economice Eurasiatice pentru industrie și complexul agroindustrial, Aleksandr Subbotin, în cadrul videoconferinței Moscova – Chișinău – Minsk – Erevan. Referitor la produsele complexului agroindustrial, ce ar putea să ajungă pe piața UEEA, ministrul a enunțat o informație la care ar trebui să-și ciulească urechile și autoritățile moldovene.

„Acordul cu Iranul privind comerțul preferențial este semnat. Businessul va decide, iar timpul va arăta care mărfuri au cele mai mari perspective pentru livrări. În general, pentru noi piața Iranului este promițătoare și interesantă. Iranul poate fi considerat și ca o poartă spre Orientul Apropiat. Iranul dispune de astfel de poziții care prezintă interes pentru noi, poziții pe care piața noastră nu și le poate asigura. Este vorba de legume, fructe struguri, mere ș. a. m.d.”, a spus Subbotin.

Acesta a constatat că partenerii nu au de gând să se oprească aici.

„Schimbul de mărfuri cu Iranul în ultimii doi ani a crescut de două ori, atingând circa 1,2 miliarde de dolari. Această dinamică înregistrată într-un termen scurt demonstrează că relațiile noastre sunt foarte interesante. Să vedem ce ne vor aduce în viitorul apropiat acordurile care au fost semnate”, a punctat Subbotin.

Встреча глав МИД РФ и Молдавии С. Лаврова и Н. Попеску - Sputnik Moldova
De ce Nicolae Popescu consideră că rușii nu sunt demni să fie prieteni cu moldovenii

Totodată, acesta a menționat că statutul Moldovei în UEEA depinde doar de voința conducerii moldovene, iar ușile sunt deocamdată deschise pentru Republica Moldova.

„Moldova are statut de observator. Din punct de vedere juridic, pentru Moldova nu există deocamdată preferințe. Însă legile sunt create pentru ca să fie convenabil de lucrat cu dumneavoastră și pentru oamenii simpli și pentru cei de afaceri. De aceea, dacă Moldova ca observator se îndreaptă stăruitor spre piața noastră, în acest caz este loc pentru discuții, pentru evaluarea preferințelor. Însă aceste chestiuni trebuie să fie examinate împreună, convocând miniștrii de ramură ai țărilor noastre. Noi suntem gata să începem acest lucru”, a subliniat Subbotin.

Fluxul de știri
0