Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mesajul pe care l-a transmis șeful statului noilor judecători ai Curții Constituționale

© Sputnik / Miroslav RotariCei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon
Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi, în Parlamentul, în prezența președintelui Republicii Moldova, a întregului corp legislativ și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, cei 6 candidați desemnați de Parlament, Guvern și CSM au depus jurământul în calitate de judecători ai Curții Constituționale.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. Societatea este în așteptarea altei abordări în efectuarea justiției constituționale, unei abordări echilibrate cu soluții care să protejeze valorile supreme ale statului. Declarația a fost făcută astăzi de președintele țării, Igor Dodon, după ce Parlamentul i-a numit pe cei șase judecători ai Curții Constituționale.

Legislativul de la Chișinău i-a numit astăzi pe Vladimir Țurcan și Domnica Manole în funcția de judecători ai Curții Constituționale. Guvernul i-a numit, anterior, pe Liuba Șova și Nicolae Roșca în calitate de judecători ai Curții Constituționale, iar Consiliul Superior al Magistraturii – pe Serghei Țurcan și Eduard Ababii.

Parlament  - Sputnik Moldova
Politică
Numire surpriză în Parlament: Un deputat, judecător la Curtea Constituțională

Noii judecători ai Curţii Constituţionale au depus astăzi jurământul în faţa Parlamentului, preşedintelui Republicii Moldova şi Consiliului Superior al Magistraturii.

Președintele țării le-a urat succes noilor magistrați în îndeplinirea obligațiilor de judecători ai Înaltei Curți.

”Îmi exprim speranța că ei vor activa strict în limitele Constituției Republicii Moldova, în beneficiul cetățenilor țării noastre, reabilitând imaginea acestei instituții importante a statului atât pe plan național, cât și internațional”, a declarat șeful statului.

Potrivit președintelui, societatea este în așteptarea altei abordări în efectuarea justiției constituționale, unei abordări echilibrate cu soluții care să protejeze valorile supreme ale statului.

”Nutresc convingerea că noua componență a Înaltei Curți nu va admite interpretări constituționale care să destabilizeze funcționarea statului sau să instituie noi norme de drept contrar buchiei Legii Supreme”, a menționat președintele țării.

Curtea Constituţională este compusă din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Fluxul de știri
0