Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lege, promulgată în regim de urgență de președintele Dodon

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului a anunțat că a promulgat Legea menită să îmbunătățească sistemul electoral proporțional, existente până în anul 2017.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a promulgat cu puțin timp în urmă Legea pentru modificarea unor acte legislative, prin care este anulat sistemul electoral mixt.

”Astăzi, în regim de urgență, am promulgat Legea nr. 113 din 15 iunie 2019 pentru modificarea unor acte legislative, care are drept scop principal anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid”, a scris șeful statului pe pagina sa oficială de Facebook.

Legea mai conține și alte prevederi menite să îmbunătățească sistemul electoral proporțional, existente până în anul 2017, a menționat Dodon. Este vorba de îmbunătățirea modului de votare în diaspora, limitarea cuantumului donațiilor și transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale, stabilirea procedurilor clare și transparente la întocmirea listelor de candidați, anularea interdicției pentru diaspora de a vota cu pașapoarte cu termen de valabilitate expirat și altele.

Alegeri - Sputnik Moldova
Politică
Moldova a revenit la sistemul electoral proporțional

Amintim că deputații de la Chișinău au votat joi, 15 august, în lectură finală, modificările la Codul Electoral, Legea cu privire la partidele politice și Legea cu privire la statutul deputatului care prevăd anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid.

Prin aceste modificări a fost exclusă și prevederea referitoare la agitația electorală. Astfel, în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitație electorală.

Parlamentul a modificat și pragul minim de accedere în organul legislativ, care constituie 5% pentru un partid, 7% - pentru un bloc electoral, 2% - pentru un candidat independent.

Președintele a explicat că necesitatea anulării sistemului electoral mixt a apărut în contextul recomandărilor Comisiei de la Veneția și a partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0