Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova a revenit la sistemul electoral proporțional

© Sputnik / Miroslav RotariAlegeri
Alegeri - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul de la Chișinău a anulat astăzi sistemul electoral mixt și a votat pentru revenirea la sistemul electoral proporțional. Deputații au micșorat și pragurile de accedere în Parlament pentru partide și blocurile electorale.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Deputații de la Chișinău au votat astăzi, 15 august, în lectură finală, modificările la Codul Electoral, Legea cu privire la partidele politice și Legea cu privire la statutul deputatului care prevăd anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid.

Autorii proiectului, deputații din coaliția majoritară, au declarat că necesitatea anulării sistemului mixt survine în contextul în care a fost adoptat contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și a partenerilor de dezvoltare ai țării noastre – UE și SUA.

Ștefan Urâtu - Sputnik Moldova
Sistem electoral proporțional: De ce Moldova ar trebui să facă cale întoarsă

Proiectul mai conține un șir de prevederi ce au menirea să îmbunătățească sistemul electoral proporțional care a existat până în anul 2017. Este vorba despre îmbunătățirea modului de votare în diasporă; limitarea cuantumului donațiilor și transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale; stabilirea unor proceduri clare la întocmirea listelor electorale.

De asemenea, au fost excluse certificatele de integritate, fiind înlocuite cu declarațiile pe propria răspundere privind inexistența restricțiilor legale/judecătorești de a candida sau ocupa funcții publice, inexistența actelor de constatare rămase definitive referitoare la regimul declarării averilor și intereselor personale, la stările de incompatibilitate.

A fost exclusă și prevederea referitoare la agitația electorală. Astfel, în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitație electorală. Respectiva prevedere nu se referă la informațiile care au fost deja plasate pe internet sau pe afișele expuse anterior.

Au fost excluse din legislație și interdicțiile referitoare la modul de votare în diasporă. Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, buletinului de identitate și livretului militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican. Totodată, pașaportul cetățeanului Republicii Moldova a cărui termen de valabilitate a expirat va putea fi întrebuințat pentru exercitarea dreptului de vot.

Parlamentul a modificat și pragul minim de reprezentare, care constituie 5% pentru un partid, 7% - pentru un bloc electoral, 2% - pentru un candidat independent.

Maxim Lebedinschi - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Maxim Lebedischi pentru Sputnik: Alegerile din 20 octombrie vor avea un buget de milioane

Cu referire la finanțarea campaniilor electorale, deputații au aprobat ca plafoanele donațiilor în contul ”Fond electoral” pentru o campanie electorală să constituie 6 salarii medii lunare pe economie în cazul persoanelor fizice și 12 salarii medii din partea persoanelor juridice. În cazul cetățenilor Republicii Moldova care au obținut venituri în afara țării, acest plafon nu va depăși 3 salarii medii lunare pe economie. O persoană fizică va putea face donații în numerar în sumă de până la 3 salarii medii pe economie stabilite pe anul respectiv, iar donațiile care vor depăși această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare.

Totodată, listele candidaților pentru alegerile parlamentare și locale vor fi întocmite respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe, minimum câte patru candidați la fiecare zece locuri.

Fluxul de știri
0