Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

BNM va putea oferi credite de urgență doar băncilor solvabile și viabile

© Sputnik / Miroslav RotariBNM
BNM - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a operat mai multe modificări la Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei și Legea instituțiilor financiare.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. Parlamentul de la Chișinău a aprobat modificări în legislație pentru a defini noțiunea de ”asistență de lichiditate în situații de urgență”. Deputații au aprobat proiectul, în prima și a doua lectură, în ședința extraordinară.

Sandu și Gavrilița despre anularea dobânzei la creditul BNM acordat pentru miliardul furat - Sputnik Moldova
Video
Povara miliardului furat: Ce spune Maia Sandu despre dobânzile la creditul BNM

Potrivit modificărilor legislative, Banca Națională a Moldovei va avea posibilitatea de a oferi asistență de lichiditate în situație de urgență (credite de urgență) doar unei bănci solvabile și viabile. Astfel, au fost anulate prevederile ce au permis acordarea de asistență de lichiditate celor trei bănci comerciale insolvabile.

De asemenea, cambiile simple și titlurile emise cu privire la bunuri sau mărfuri au au fost excluse din lista de active eligibile acceptate de către Banca Națională a Moldovei în calitate de garanții la acordarea de credite băncilor, deoarece acestea nu sunt utilizate frecvent pe piața autohtonă.

Proiectul de lege actualizează și cadrul legal privind rezervele obligatorii în scopul controlului monetar și managementului lichidității.

Fluxul de știri
0