Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Andrian Candu: Și premierul Maia Sandu trebuie să răspundă în dosarul miliardului furat

© Sputnik / Miroslav RotariMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul președinte al Legislativului Andrian Candu afirmă că, dacă actuala majoritate parlamentară crede că el și Iurie Leancă trebuie să răspundă în dosarul miliardului furat, atunci pe banca acuzaților trebuie să compară și actualul premier, Maia Sandu.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Andian Candu a reacționat pe Facebook și într-o conferință de presă la acuzațiile pe care i le-a adus majoritatea parlamentară și, în special, președintele Comisiei de Anchetă pentru Elucidarea Tuturor Circumstanțelor Devalizării Sistemului Bancar din Republica Moldova, Alexandr Slusari, în timpul dezbaterilor de ieri, din Parlament privind ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Ilan Șor, fără imunitate parlamentară: Astăzi procurorii i-au înaintat o nouă învinuire

Slusari a afirmat că guvernarea democrată de atunci a țării (între care și Andrian Candu, care era președintelui Parlamentului, dar și Iurie Leancă, care era prim-ministru) trebuie să răspundă pentru că au pus pe umerii cetățenilor povara pentru miliardul de dolari furat din sectorul bancar. Mai exact, democrații, în special, Iurie Leancă și Andrian Candu, au fost acuzați că, prin decizia Guvernului de atunci, au acordat Băncii Naționale garanții de stat pentru împrumutul acordat de BNM băncilor comerciale din care s-au furat banii, ca acestea să poată returna depozitele clienților.

Acum Candu spune că, dacă ar fi să urmeze îndemnul lui Slusari, trebuie trasă la răspundere și premierul Maia Sandu, care era ministru al Educației în Guvernul Leancă și care a votat pentru acordarea garanției de stat Băncii Centrale.

Acordarea garanțiilor de stat pentru împrumutul BNM, în cazul devalizării a trei bănci, s-a decis doar după multe discuții și analize, inclusiv cu participarea experților străini, de la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

© imagini: europalibera.org/ziarulnational.mdIurie Leanca si Maia Sandu
Andrian Candu: Și premierul Maia Sandu trebuie să răspundă în dosarul miliardului furat - Sputnik Moldova
Iurie Leanca si Maia Sandu

"Deciziile guvernului sunt colective, răspunderea este solidară a tuturor membrilor guvernului. Și dacă este să răspunde Candu sau Leancă pentru acea decizie, atnci toți miniștri de atunci, bineînțeles și doamna Maia Sandu, care este la ora actuală prim-ministru, trebuie să răspundă la fel", a declarat Candu într-o conferință de presă.

Potrivit lui Candu, decizia Guvernului Leancă de a acorda Băncii Naționale garanția de stat a fost una corectă, altfel zeci de mii de deponenți ar fi rămas fără bani pe care i-au pus la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Iată ce a scris Candu pe Facebook despre afirmațiile lui Slusari.

"Diletantism, populism și jumătăți de măsură! Doar așa pot fi calificate acțiunile deputatului Slusari, care își permite să vorbească în numele unei comisii fără a avea vreo hotărâre colectivă a acesteia. Atunci când dă indicații procurorilor, pe cine să ancheteze, ar fi bine mai întâi să analizeze documentele, dar și situația în care erau zeci de mii de deponenți, cetățeni ai Republicii Moldova, care ar fi rămas fără depunerile bănești", a spus Candu.

În final fruntașul PDM a declarat că își reenervează dreptul de-al acționa în judecată pe deputatul Blocului ACUM Alexandr Slusari.   

Fluxul de știri
0