Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pensia în Moldova va fi majorată de două ori pe an

© Sputnik / Miroslav RotariЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pensionarii din Moldova s-ar putea bucura de majorarea pensiilor de două ori pe an: la 1 aprilie și la 1 octombrie. Coeficientul de indexare va fi de 15 procente, iar în unele cazuri ar putea ajunge și până la 20 la sută.

CHIȘINĂU, 15 iulie – Sputnik. Pensionarii din Republica Moldova s-ar putea bucura de indexarea pensiei de două ori pe an, și nu o dată în an așa cum este în prezent. Un grup de deputați socialiști au înregistrat în Parlament un proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la sistemul public de pensii.

Аллея на бульваре Мирча чел Бэтрын - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru pensionarii care lucrează – ce se va întâmpla cu mărimea pensiei

Autorii  documentului propun ca pensiile să fie indexate semestrial: la data de 1 aprilie și la data de 1 octombrie. Coeficientul de indexare se propune a fi de 15 la sută din cuantumul pensiei calculate.

În unele cazuri, coeficientul de indexare a pensiei ar putea ajunge și până la 20 la sută.

”În cazul în care cuantumul pensiei calculate este mai mic decât minimul de existență pentru pensionari, calculat pentru anul precedent, se aplică coeficientul de majorare în mărime de 20 la sută din cuantumul pensiei calculate – până la atingerea mărimii minimului de existență mediu pe lună pentru o persoană”, susțin autorii.   

Documentul urmează să fie analizat și votat de Parlament în două lecturi. Prevederile legii vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

În prezent, potrivit Legii privind sistemul public de pensii, pensiile se indexează anual la 1 aprilie. Coeficientul de indexare constituie media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani, determinate în modul stabilit de Guvern, indexării fiind supusă numai partea de pensii achitată din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat. În cazul în care creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum este mai mică de 2 la sută, indexarea nu se efectuează. Indexarea următoare se va efectua în cazul în care creșterea indicelui prețurilor de consum cumulativ de la indexarea precedentă va constitui nu mai puțin de 2 la sută.

Această indexare este prevăzută pentru următoarele categorii de pensii:

- toate pensiile stabilite şi recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii;

- pensiile pentru vechime în muncă, stabilite conform Legii  cu privire la asigurarea cu pensii de stat în Republica Moldova şi Hotărârii Guvernului cu privire la pensiile pentru vechime în muncă a cadrelor din domeniul învăţământului şi ocrotirii sănătăţii”, care se achită din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat;

- pensiile funcţionarilor publici, stabilite în temeiul Legii serviciului public;

- pensiile colaboratorilor vamali, stabilite în temeiul Legii serviciului în organele vamale;

Упражнения в рамках международных учений „Огненный щит 2016” - Sputnik Moldova
Societate
Reguli noi la ieșirea la pensie pentru angajații instituțiilor de forță din Moldova

- pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl;

- compensaţia bănească lunară în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare care contribuie la eliminarea din organism a radionuclizilor pentru persoanele participante la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobâl şi la experienţele nucleare, avariile cu radiaţie ionizantă şi a consecinţelor lor la obiectivele atomice civile sau militare, stabilită în temeiul Legii privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl - de la 1 aprilie 2017 se stabileşte în cuantum indexat;

- pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.

Ultima indexare a pensiilor a avut loc pe data de 1 aprilie 2019. Coeficientul de indexare a fost de 5,3 procente. 

Fluxul de știri
0